Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Golić: Parkom prirode na namjere Hrvatske o odlaganju otpada na Trgovskoj gori

BiH

una_04

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić izjavila je danas da očekuje da se na narednoj sjednici entitetske vlade usvoji odluka kojom bi prostor oko Une u općini Novi Grad/Bosanski Novi bio proglašen Parkom prirode, a koji bi se vezao za Nacionalni park “Una”.

To bi bio jedan od odgovora na najave iz Republike Hrvatske da se na Trgovskoj gori, na granici BiH i Hrvatske, izgradi odlagalište radioaktivnog otpada.

Golić, koja je ujedno i predsjedavajuća Radne grupe koju je formiralo Vijeće ministara BiH za pitanje Trgovske gore, rekla je na sjednici entitetskog parlamenta da je izmjenama Prostornog plana do 2025. godine planirana uspostava parka prirode u sjeverozapadnom dijelu RS-a.

– Ministarstvo kao još jedan argument u borbi protiv izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori je pokrenulo postupak da se proglasi prethodna zaštita područja rijeke Une, koje se nalazi u sjeverozapadnom dijelu RS. Zavod za zaštitu istorijskog naslijeđa je završio svoj dio posla, obavljena je i javna rasprava u općinama Krupa na Uni, Novi Grad/Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Kozarska Dubica – precizirala je ona ističući da će cijelom dužinom od 95 km biti proglašena prethodna zaštita Park prirode.

U tom slučaju u zaštićenom području ne bi se mogao odlagati opasni otpad ili onaj koji bi mogao imati negativne posljednice po život i zdravlje ljudi i okolinu.

Protiv mogućeg odlaganja opasnog otpada u bivšim vojnim objektima na lokalitetu Čerkezovca, u općini Dvor na Uni u Hrvatskoj, su stanovnici općina u blizini tog prostora u oba entiteta – Bihaća, Velike Kladuše, Bužima, Bosanske Krupe, Krupe na Uni, Sanskog Mosta, Ključa, Ribnika, Bosanskog Petrovca, Novog Grada/Bosanskog Novog, Bosanske Kostajnice, Kozarske Dubice i Prijedora.

una