Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Goran Salihović obišao lokaciju masovne grobnice u Kozluku

18/12/2015

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović, obišao je danas lokaciju deponije u Kozluku, na kojoj se vrši ekshumacija tijela žrtava, ubijenih u genocidu u Srebrenici, u julu 1995. godine.

Na mjestu lokacije, glavni tužitelj se upoznao sa tijekom ekshumacije, koja se već oko 15 dana provodi na tom lokalitetu, a svakog dana, istražitelji iz Tužiteljstva BiH, po svim vremenskim uslovima, koordiniraju rad ovlaštenih službenih osoba na ovoj ekshumaciji.

Do sada su na ovom lokalitetu pronađeni posmrtni ostaci oko 50 žrtava, od čega je oko 20 kompletnih tijela a ostalo su pojedinačni posmrtni ostaci.

Očekuje se da će se na ovom lokalitetu naći posmrtni ostaci većeg broja žrtava, a pronađene su i čahure i povezi koji ukazuju da su na ovoj lokaciji vršene masovne egzekucije zarobljenih žrtava.

Do sada je ekshumacija vršena na samo jednoj mikro-lokaciji, a u narednom periodu, nastavit će se provjere i na dodatne dvije lokacije.

Dosadašnji rezultati eskhumacija i DNK identifikacija ukazuju da je na lokalitetu Kozluka, strijeljano najmanje 805 žrtava, a zbog postojanja informacija da je na ovom lokalitetu strijeljano više od 1000 osoba, te da nije bilo preživjelih žrtava, u narednom periodu očekuje se pronalazak i identifikacija većeg broja žrtava.

Ekshumacija se na lokalitetu deponije u Kozluku, nastavlja se i u narednom periodu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.