BiH

sud bih

Goran Višković priznao zločine, osuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora

12/11/2021

Sporazumnim priznanjem optuženi je u potpunosti priznao svoje sudjelovanje u počinjenom zločinu, te se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH

Optuženi Višković Goran zv. “Vjetar” (1954), optužen da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH usmjerenog protiv civilnog nesrpskog stanovništva na području opština Vlasenice i Milića, u prisustvu advokata sporazumno je priznao krivicu za ratni zločin počinjen u periodu od aprila 1992. godine do kraja 1993. godine.

U skladu sa sporazumom, za optuženog je predložena kazna zatvora u rasponu od 5 (pet) do 8 (osam) godina.

Sporazumnim priznanjem optuženi je u potpunosti priznao svoje sudjelovanje u počinjenom zločinu, te se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Prije zaključivanja sporazuma Tužilaštvo BiH je obavilo razgovore sa predstavnicima žrtava, oštećenih, njihovih porodica i srodnika, koji su istakli da žele da optuženi odgovara za počinjene zločine i dali saglasnost za zaključenje ovog sporazuma.

Sud BiH je nakon razmatranja prihvatio sporazum i osudio optuženog na kaznu zatvora u trajanju od 8 godina, koju je objedinio sa postojećom ranijom kaznom koju optuženi izdržava, te izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.