BiH

podrška žrtvama nasilja

Goražde osmu godinu dio globalne kampanje “Jedna milijarda ustaje i pleše”

09/02/2020

U Centru za edukaciju, terapiju u demokratski razvoj kuće "Seka“ privode se kraju intenzivne pripreme za organizaciju ovog događaja

Goražde će i ove godine biti dio globalne kampanje “Jedna milijarda ustaje i pleše“ u znak podrške žrtvama nasilja.

Osmi put Udruženje žena “Seka“ 14. februara organizirat će istoimenu manifestaciju na platou Gradske dvorane “Mirsad Hurić“.

Po riječima stručne saradnice za rad sa djecom i mladima udruženja “Seka“ Amine Sarajlić, globalna kampanja “Jedna milijarda ustaje i pleše“ zamišljena je i kreirana kao jednodnevni događaj koji ima za cilj da pokaže svijetu brojnost i solidarnost sa žrtvama nasilja i nepravde.

– To je zapravo poziv svima nama da taj dan izađemo na ulice i da uz muziku, ples i pjesmu pokažemo našu snagu protiv nasilja, jer mi biramo mir a ne nasilje. Broj jedan u nazivu ove kampanje simbolizira jednu milijardu žena koje svakodnevno trpe nasilje. Iako je to fokus kampanje, taj dan u Goraždu ne želimo da zanemarimo ni veliki broj djece, mladih, ali i starih osoba koje trpe nasilje – istakla je Sarajlić.

U Centru za edukaciju, terapiju u demokratski razvoj kuće “Seka“ privode se kraju intenzivne pripreme za organizaciju ovog događaja.

– Pod motom ‘Ustanimo-plešimo-zaustavimo’ iz grada sa Drine bit će poslana ruka podrške svim žrtvama nasilja. Pored toga zajedničkim plesom nastoji se probuditi svijest kod građana prvenstveno mladih osoba bez kojih bi se ova manifestacija u našem gradu teško organizovala. Na prvom mjestu tu su učenici osnovnih i srednjih škola i dosad imamo prijavljenih oko 170 učesnika, uključujući i naše aktiviste i aktivistkinje koji će prirediti edukativno-zabavni program – naglasila je ona.

Dodala je da je podršku u organizaciji ovog događaja pružio i Centar za socijalni rad BPK, Centar za kulturu Goražde, Grad Goražde, Kulturno udruženje mladih (KUM) i Rock škola.

Sarajlić navodi da problema nasilja nije pošteđen ni BPK Goražde.

– Koordinaciono tijelo za prvenciju i suzbijanje nasilja na području BPK Goražde intenzivno radi u saradnji s drugim nadležnim institucijama. Korak naprijed je da imamo izrečene prekršajne mjere za počinioce nasilja, što do sada nije bio slučaj. I dalje postoji problem smještaja žrtava jer je potrebno osigurati bar dvije uslovne stambene jedinice koje će poslužiti kao sigurni stan – riječi su stručne saradnice za rad sa djecom i mladima udruženja “Seka“.

Učesnici ovogodišnje manifestacije na platou Gradske dvorane “Mirsad Hurić” i ove godine otplesat će revolucionarni ples “Break the chain” i tako glasno reći “NE” svim oblicima nasilja.

Globalna kampanja “Jedna milijarda ustaje i pleše” provodi se u 180 zemalja svijeta s ciljem prevencije nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.