Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oko 150 učesnika

Goražde u globalnoj kampanji “Jedna milijarda ustaje i pleše”

ples333

Ipak, ima sredina u kojima su napravljeni određeni pomaci, a BPK se može pohvaliti da je ispred ostalih

Goražde je danas bilo dio globalne kampanje “Jedna milijarda ustaje i pleše” koja se provodi u 180 zemalja svijeta s ciljem prevencije nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.

Oko 150 učenika osnovnih i srednjih škola i članovi Rock škole učestvovali su u edukativno-zabavnom programu, koji je u saradnji s brojnim ustanovama i institucijama organizovalo Udruženje žena “Seka” Goražde, kako bi se podigao glas protiv raznih oblika nasilja.

– Goražde se danas ujedinilo sa cijelim svijetom u borbi protiv nasilja. Ovo je sedma godina kako naše Udruženje organizuje ovu akciju. Na ovaj način pridružujemo se svijetu u suprostavljanju nasilju i sigurna sam da svi želimo svijet u kojem žene i djevojke, muškarci i dječaci, žive slobodno i sigurno. Želimo da pokažemo žrtvama nasilja i nepravde da imaju našu podršku – poručila je Amina Sarajlić, stručna saradnica udruženja za rad sa djecom i mladima.

Predsjednica Udruženja “Seka” Esma Drkenda podsjetila je da je ove godine akcenat kampanje implementacija “Istanbulske konvencije”. BiH je 2013. godine bila šesta zemlja koja je potpisala ovu konvencuju Vijeća Evrope, ali se do danas u smislu njene implementacije uradilo malo.

– Ipak, ima sredina u kojima su napravljeni određeni pomaci, a BPK se može pohvaliti da je ispred ostalih. Provedeno je istraživanje o broju registrovanih slučajeva nasilja te su evidentirane i prepreke i problemi u primjeni zakona iz ove oblasti. Prije dva dana Vladi BPK Goražde upućen je i prijedlog plana mjera 2019-2020. godina. Svaki glas protiv nasilja je dio kolektivne odlučne predanosti da ga zaustavimo na ovoj planeti i u među nama, svaki naš glas je usmjeren protiv nasilja koje krade i uzima našu životnu snagu i najveće ljudske vrijednosti -kazala je Drkenda.

Istraživanje koje je provelo Udruženje žena “Seka” pokazalo je da je na području BPK Goražde registrovano 412 slučajeva nasilja u porodici. O značaju i radu koordinacionog tijela za provedbu Istanbulske konvencije u BPK govorile su resorna ministrica Sabira Bešlija i direktorica JU Centar za socijalni rad BPK Goražde Mediha Jašarević-Hodžić.

– Imamo najavu da će mjere koordinacionog tijela uskoro biti i usvojene čime će se steći uslovi da sve nadležne institucije poduzmu sve mjere na prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici – kazala je Jašarević-Hodžić.

Brojni učesnici na platou Gradske dvorane “Mirsad Hurić” danas su otplesali revolucionarni ples “Break the chain” i tako glasno rekli “NE” svim oblicima nasilja.