Goražde: Usvojite zakon o pravima žrtava torture

gorazde – dan zrtava torture

Udruženje logoraša Goražde u saradnji sa Savezom logoraša BiH obilježilo je Međunarodni dan podrške žrtvama torture. Iz Goražda je upućen apel da je krajnje vrijeme da zakon o pravima žrtava torture, kojim bi se obezbijedio minimum prava za populaciju koja je diskriminisana, konačno bude usvojen.

“Mi ovaj dan odajemo počast svim žrtvama koje su preživjele mučenje, silovanje, deportacije u koncentracione logore i masovna ubijanja. Ovim želimo da ukažemo na težak položaj logoraša koji ni danas nemaju svog zakona. To je jedina kategorija koja nije zaštićena zakonom i čija se osnovna ljudska prava krše svaki dan”, rekao je Muhamed Hećo, predsjednik Udruženja logoraša Goražde.

Međunarodni dan podrške žrtvama torture, 26. juni, obilježava se od 1987. godine, kada je ustanovljen Konvencijom Ujedinjenih nacija.

Uprkos pozivima Komiteta UN-a protiv torture, BiH već 13 godina ne usvaja zakon za žrtve torture. Njihov broj nije poznat, jer nikada nije urađena precizna evidencija, ali se procjenjuje da je samo kroz logore u BiH prošlo oko 200.000 osoba.

“Na zakonu se, istina, radilo od 2005. godine pa, sramota me reći, sve do danas se radi. Previše je to vremena za takav zakon. Ono što mi znamo je da je zakon krajem prošle godine usaglašen od strane interresorne radne grupe i da se nalazi na Vijeću ministara, koje treba da da konačni sud o njemu prije upućivanja u parlamentarnu proceduru”, izjavio je Senad Jusufbegović iz Saveza logoraša BiH.

Odata je počast svim žrtvama torture, te položeno cvijeće na spomen obilježje djeci ubijenoj u periodu 1992. -1995. na prostoru Goražda.