Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gori deponija, a vatrogasci nemaju čime da gase požar

kotor varos

Nesnosni dim, i smrad, već drugi dan nadvili su se nad Kotor Varoš. Planula je deponija smeća u Novom Selu a, zasad, nema naznaka kada će biti ugašena. Mještane, trenutno, samo to i zanima, piše ATV.

“Obraćali smo se nekoliko puta opštini, ostao nam je samo taj jedan kamion stari, koji je star 30 godina i u njemu pumpa. Nas ima 12 vatrogasaca, ispunjavamo te zakonske norme. Preregistrovali smo se prije godinu dana, ispunili i to, ali sredstva za rad nemamo – sa ovim se u 21. vijeku ne gasi požar”, kazao je Nedeljko Sakan, starješina Vatrogasnog društva Kotor Varoš.

Osam kubika vode su, dosad, istresli na deponiju. Nije pomoglo, zato pokušavaju da ugase vatru prevrtanjem i zgrtanjem otpada. U opštini sliježu ramenima. Znaju da je vatrogascima teško i da bi im trebali pomoći. Ali para za novu opremu – jednostavno nemaju.

“Mi imamo problem jer taj kamion u nekom solidnom stanju ili da je nov košta jako puno. Nemamo planirana sredstva. Jedino što smo uradili, po saznanjima nekih naših ljudi u Banjaluci da će Banjaluka određeni broj kamiona da otpisuje, a da će dobiti nove. To su godišta kamiona 80-90”, kazao je Zdenko Sakan, načelnik Kotor Varoša.

Zato su se već javili banjalučkim vlastima i zamolili da im daju svoje stare kamione. I takvi će biti bolji od ovih koje trenutno imaju. A koliko su loši pokazuje i prošlogodišnji primjer kada su jedan požar gasili čak 11 dana. Ovaj na deponiji, za koji sumnjaju da je uzrokovan ljudskim faktorom, valjda neće toliko.

https://youtu.be/VhgwIZjS5_k