Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gori raslinje na brdu iznad Salakovca, teren nepristupačan zbog mina

BiH

mostar salakovac pozar rastinje (1)

Brdo iznad Hidroelektrane Salakovac kod Mostara četvrti dan je u plamenu, a zbog enormnih vrućina koje s bilježe u gradu na Neretvi svako malo se aktivira novo požarište, javlja Anadolu Agency.

Zapovjednik profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Mostara Petar Jurić ističe kako je sezona požara u ovo doba godine na području Mostara normalna pojava i dodaje da nema apsolutno nikakvog razloga za paniku među građanima.

“Naši vatrogasci odgovorno obavljaju svoj posao i još uvijek uspješno odgovaraju na sve izazove vatrene stihije”, kazao je Jurić.

Brdo iznad HE Salakovac, iako plijenu panju građana koji su u strahu od širenja požara, kako je Jurić poručio, ne treba građane zabrinjavati, jer se neprestano nadzire i drži pod kontrolom.

“Teren je nepristupačan i postoji i opasnost od mina, a vatra ide u smjeru brda i ne prijeti okolnim mjestima”, pojasnio je Jurić.

Kako ističe, problem je što se na više lokaliteta istodobno pojavljuju požarišta. Iako se uglavnom radi o travi i niskom raslinju, uvijek se mora biti na oprezu i intervenirati najbrže što je moguće, kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

Tako se tijekom prijepodneva na Gorancima ponad Mostara zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca blagovremeno zaustavila vatrena stihija, prije nego što je zaprijetila cijelom naselju.

Obiteljski domovi bili su ugroženi u naselju Miljkovići, koje se nalazi na putu od Mostara prema Međugorju, a zbog blizine magistralnog puta i promet se odvijao otežano. Izgorjelo je pet hektara zemljišta i jedna napuštena kuća, dok na svu sreću nije bilo ljudskih žrtava.