Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mještani u strahu

Gornja Liješnica kod Maglaja: Voda je poharala selo

gornja lijesnica maglaj

Mnogi sinoć nisu spavali, voda je bila u prizemlju, a spavaš na spratu, kako ćeš zaspati.

Mještani Gornje Liješnice kod Maglaja iza sebe imaju neprospavanu noć. Nakon obilnih kiša koje su zahvatile cijelu BiH, rijeka Liješnica koja prolazi kroz mjesto Gornja Liješnica nabujala je i poharala selo, kazao je za Anadolu Agency (AA) Nihad Međić, mještanin Gornje Liješnice.

Međić je rekao kako je zbog obilnih kiša rijeka nabujala i napravila veću poplavu nego 2014. godine.

 

“Nagle kiše su se prolile u Novom Šeheru, odakle ide rijeka Liješnica, koja je za nekih sat vremena nabujala i napravila veću poplavu nego 2014. godine. Narod se pripremio, pijesak se punio u vreće, zaštita se radila, ali kad je voda naišla, to je čudo bilo. Voda je poharala selo, 38 kuća, plastenike, voćnjake, bašte, sve je uništilo. Niko nije stradao, jer su mještani ostali na spratovima, pošto su većinom prizemlja poplavila. Mnogi sinoć nisu spavali, voda je bila u prizemlju, a spavaš na spratu, kako ćeš zaspati. Hvala Bogu, povuklo se, ali je ostavilo haos. Došli su iz općine, Civilne zaštite, pumpe ispumpavaju vodu, bit će bolje valjda. Gora je ovo poplava nego 2014. godine. Voda je naišla i nije napravila ovakvo zlo, ovo je strašno”, rekao je Međić.

Voda se iz ovog mjesta već povukla, ali je iza sebe ostavila višestruke štete. Iako su ispred kuća bile postavljene vreće s pijeskom kako bi se spriječio prodor vode u kuće, voda je ipak bila jača. Mještani su noć proveli na višim spratovima, a na sanaciji šteta nakon povlačenja vode već rade.

Na području ZDK stanje se normalizuje. Najviše šteta pretrpjele su općine Doboj-jug i Tešanj, koje su proglasile stanje prirodne nesreće.