Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Gorsko oko” jedno je od najljepših ledničkih jezera u Evropi

prokosko jezero

Prokoško jezero ili “Gorsko oko”, kako ga neki nazivaju, smješteno u središtu planine Vranica, 22 kilometra od Fojnice, na nadmorskoj visini od 1.635 m, po mnogima je jedno od najljepših ledničkih jezera u Evropi.

Specifično je, osim činjenice da je ledničkog tipa, po tome što u njemu živi endemična vrsta čovječije ribice – triton i brojne druge biljne i životinjska vrste.

Načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura kazao je u razgovoru za Fenu da se Općina Fojnica fokusirala na turizam, te da je jedan od segmenata koji nudi, upravo Prokoško jezero.

Kaže da su u posljednje vrijeme radili na uređenju ovog područja, gdje je prije dvije godine bivši načelnik Općine Fojnice riješio problem otpadnih voda te je izgrađen kanalizacioni sistem.

12038733_1134892439873178_8913344166180717605_o

– Također su postavljeni info pultovi, klupe, a uređena je i staza za šetanje oko cijelog jezera – pojašnjava Klisura, dodajući da je jezero okruženo malim drvenim planinskim kućama, koje su jednim dijelom nastanjene do početka zime, dok se drugi dio izdaje za turiste.

Inače, Prokoško jezero i okolina su 1982. godine proglašeni za regionalni park prirode i postali su zona stroge zaštite, a 2005. područje je proglašeno spomenikom prirode.

Ulaz u ovaj park prirode naplaćuje se dvije KM, a Prokoško jezero godišnje posjeti oko 20.000 turista, što je, kaže, impresivan broj.

– Pokušavamo da što više smanjimo dolazak motornim vozilima do jezera, stoga smo obezbijedili veliki parking za autobuse i posebno za male automobile – kaže Klisura i dodaje da je Općina svojim budžetom učinila koliko je mogla.

Fojnica, ali i cijeli Srednjobosanski kanton, istakao je Klisura, mnogo su dobili zahvaljući ovom predivnom spomeniku prirode.