Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GOSDP BiH: Kreće proces kandidiranja unutar SDP-a

sdp

Na sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH održanoj u Bugojnu usvojen je Pravilnik o kandidovanju, čime je unutar partije otvoren proces koji će se okončati utvrđivanjem izbornih lista za sve nivoe vlasti na području čitave države i izborom kandidata za člana Predsjedništva BiH, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Podržano je opredjeljenje Predsjedništva SDP BiH u smjeru skorog utvrđivanja imena kandidata za Predsjedništvo BiH iz reda bošnjačkog naroda. Glavni odbor vjeruje da će kandidat SDP-a biti član Predsjedništva BiH.

Još jednom je afirmisan stav SDP-a po pitanju izmjene izbornog zakonodavstva da do rješenja o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH treba doći institucionalizovanim mehanizmima, uz osiguranje poštivanja presuda, kako domaćih sudova, tako i Evropskog suda za ljudska prava. Naglašeno je da će se takozvanim rješenjima, kojima se pokušava produbiti diskriminacija i podjele u društvu, SDP BiH odlučno suprotstaviti svim raspoloživim mehanizmima, kako bi spriječili realizaciju takvih opasnih namjera.

– Glavni odbor SDP BiH dao je snažnu podršku zaključcima sastanka predstavnika SDP-a, Demokratske fronte, Naše stranke i Saveza za bolju budućnost, vezanih za pokušaje nametanja neustavnih i diskriminatorskih modela popune Doma naroda Parlamenta FBiH od strane Centralne izborne komisije BiH, koji ima elemente državnog udara- istaknuto je u saoćenju.

Podržani su procesi koje SDP BiH predvodi u Republici Srpskoj u vezi sa zajedničkim nastupom sa drugim političkim subjektima, nevladinim organizacijama i pojedincima u okviru Proevropskog bloka, te definiranja principa na osnovu kojih bi neki od kandidata mogao dobiti podršku ovog bloka u trci za člana Predsjedništva BiH iz RS-a.

– Glavni odbor je osudio usvajanje Zakona o poticaju stranih investicija u Republici Hrvatskoj, kojom ova susjedna država legalizuje i afirmiše otimanje imovine BiH. Poraznom je ocijenjena šutnja službenih državnih institucija, naročito imajući u vidu nedavnu posjetu predsjednice Republike Hrvatske BiH, kada niti jedan od domaćih državnih funkcionera nije iskoristio priliku da adresira to pitanje, kao i mnoga druga otvorena pitanja na koja je SDP ukazivao – navedeno je u saopćenju SDP-a BiH.