Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Većina iz Afganistana

Gotovo 60 hiljada stranaca mora napustiti Njemačku

azilanti-sarajevski-aerodrom

Na objavljenoj listi stranaca koji moraju napustiti Njemačku su i državljani Bosne i Hercegovine

Gotovo 60 hiljada stranaca mora napustiti Njemačku, izjavila je za njemačke medije Ulla Jelpke iz parlamentarne stranke Ljevica. Prema Saveznoj vladi, većina onih koji moraju napustiti zemlju su došli iz Afganistana (17.021), Iraka (14.543) i Srbije. Ukupan broj državljana Srbije koji moraju napustiti Njemačku je čak 13.850, piše fenix-magazin.de.

Na objavljenoj listi stranaca koji moraju napustiti Njemačku su i državljani Bosne i Hercegovine, njih 3.964 i nalaze se pri samom dnu ljestvice.

Iako se još krajem oktobra smatralo da zemlju mora napustiti 234.986 stranaca, velika većina ima pravo na tzv. “toleranciju za migrante”, odnosno njih 177.874. Prema tome ukupno 57.112 stranaca u Njemačkoj mora napustiti zemlju.

Onima koji imaju pravo na “toleranciju za migrante”, deportacija je privremeno obustavljena.

Dan prije donošenja te odluke u Magdeburgu su se sastali ministri unutarnjih poslova njemačkih saveznih država i dogovorili da će se deportacija za ratne izbjeglice iz Sirije odgoditi do sredine iduće godine.

Ako se sigurnosna situacija ne popravi, deportacije u Siriju trebaju biti automatski suspendirane do kraja iduće godine, odlučili su ministri.

Trenutni izvještaj State Departmenta o situaciji u Siriji, ne daje izbjeglicama veliku nadu u povratak. Prema saznanjima State Departmenta, Sirijci se suočavaju s mučenjima, zatvorskom kaznom ili čak smrću u slučaju povratka.