BiH

aluminij ide u stečaj

Gotovo je! Ovdje nema “upaliću, ugasiću”, kad se jednom skupi sklopka…

10/07/2019

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika "Aluminija" Romeo Biokšić ocijenio je kako će nakon stečajnog postupka svi vjerovatno dobiti rješenja o otkazima ugovora o radu

Nakon sastanka Nezavisnog sindikata zaposlenika “Aluminija” s Upravom Društva, predstavnici Sindikata kazali su kako će za Aluminij biti pokrenut stečajni postupak, zaposlenici će se do tog trenutka u smjenama izmjenjivati na svojim poslovima, a trenutno su na plaćenim godišnjim odmorima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika “Aluminija” Romeo Biokšić ocijenio je kako će nakon stečajnog postupka svi vjerovatno dobiti rješenja o otkazima ugovora o radu.

– Nakon toga idemo na zavod za zapošljavanje, a što i kako dalje ne znamo. Do sada sam imao neku dozu optimizma, ali tvornica je ugašena, nadali smo se ipak kako će Vlada poduzeti neke korake i da neće dopustiti gašenje Aluminija, nažalost do toga nije došlo. Jedna loša politika koja se vodi na ovim prostorima pokazala je svoje pravo lice – kazao je Biokšić i dodao:

– Za te hrvatske političare koji sjede u Vladi FBiH i drugim institucijama, nemam riječi, zaista nemam riječi. Samo bih se zahvalio gradonačelniku Mostara i premijeru HNK-a što su nas došli posjetiti.

Predsjednik Skupštine sindikata “Aluminija” Pero Bebek istaknuo je kako se još uvijek ne zna kada će se stečajni postupak pokrenuti i kojom će se brzinom odvijati.

– Po najavama nekih advokata to se neće dogoditi tako brzo, ali u stečajni postupak se ulazi. Do tog vremena ovi direktori će obnašati svoje dužnosti, a od tog trenutka preuzeti će stečajni upravitelj. Također, prema našim informacijama, radnici koji se budu izmjenjivali na svojim poslovima trebali bi dobiti plaću kao da je rađeno cijeli mjesec – kazao je Bebek.

Što se tiče elektrolize i ćelija, za koje je trebalo preko godinu i po, kao i više desetina miliona maraka kako bi se pokrenula, Bebek je ustvrdio kako je ta elektroliza od sinoć mrtva te kako je Aluminij uništen.

– Ovo je najgori trenutak i najgora situacija još od rata. Tvornica je uništena, elektrolize, ćelije i anode su mrtve, jedino je ostala ljevaonica s kojom bi se moglo nešto uraditi i koja bi jednom težom metodom otapala aluminij, ali u znatno manjoj količini – kazao je Bebek koji je također izjavio kako je ovo jedna velika nebriga politike.

Istaknuo je kako će osim 930 radnika Aluminija, koji su ostali bez posla, također veliku štetu pretrpjeti i izvođači radova i saradnici koji nabavljaju opremu.

– Na mjesečnoj bazi u Hercegovinu bi se, po našim procjenama, slijevalo oko 4 miliona maraka manje nego inače, što bi naravno osjetili i drugi sektori poput zdravstva, školstva, visokog školstva, policije i ostalog, a recimo, samo za zdravstvo bi bilo 340.000 maraka manje na mjesečnom nivou, što će po svemu sudeći i biti slučaj – kazao je Bebek.

Zaposlenik Aluminija Jozo Šarić naglasio je kako ne zna gdje i kako će dalje, ali i kako mu je još više žao mladosti i djece.

– Nije meni do mene, naučio sam svašta raditi i snaći ću se nekako, radit ću negdje duplo više, a za duplo manje novca, ako uopće nađem posao, ipak mi je 61 godina. Meni je žao mladosti, žao mi je moje, vaše i bilo čije djece. Mene dijete zove i brine se zbog mene, zbog toga što ću ja ostati bez posla, plakao sam. Jednostavno nema čovjeka koji bi trenutno pametno odgovorio na bilo koje pitanje – kazao je Šarić.

Inače, četiri minute iza ponoći Aluminij d.d. Mostar iskopčan je s visokonaponske mreže. Tako se ostvario najcrnji scenarij na koji su proteklih dana upozoravali radnici Aluminija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.