Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Govedarica: Nadam se da je Dodik svjestan u šta može uvući RS

vukota-govedarica

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je za Vijesti.ba da sankcije predsjedniku RS Miloradu Dodiku neće značiti ništa značajno građanima ovog entiteta, no da za RS može biti pogubno ukoliko Dodik svoju političku sudbinu poistovijeti sa političkom sudbinom RS.

“U tom slučaju, RS bi mogla da bude u problemu. Vidjećemo u narednom periodu da li će se Dodik kriti iza RS i njenih građana. Smatram da to ne bi bilo dobro za položaj i status RS, jer joj ne treba nikakva izolacija. Nadam se da je Dodik svjestan u šta može uvući RS, ako bude išao putem krajnjeg radikalizma”, ocijenio je predsjednik SDS-a u izjavi za Vijesti.ba.

On je podsjetio na činjenicu da se SDS i pojedini visoki funkcioneri ove političke stranke duži niz godina godina nalaze na crnoj listi američke administracije.

“Imajući u vidu kroz šta je svojevremeno prošao SDS, mi na bazi svog iskustva možemo da razumijemo situaciju u kojoj se RS nalazi. Želim da podsjetim i na to kakav su odnos svojevremeno imali visoki predstavnici i prema SDS-u i prema visokim funkcionerima stranke, koji su smjenjivani i dovođeni u situaciju da apsolutno nemaju pravo na bilo kakvu vrstu životne egzistencije. SDS i njeni visoki funkcioneri prošli su i kroz životni i kroz politički pakao, stoga ne želimo niti hoćemo da pozdravljamo ovu situaciju u kojoj se nalazimo”, istakao je Govedarica.

U tom periodu, dodao je, Dodik je optuživao SDS za ugrožavanje međunarodnog položaja RS, uz konstataciju da RS vode u potpunu izolaciju.

“Nakon toliko godina, logični zakjljučak je da bi Dodik sada sva pitanja koja je svojevremeno postavljao SDS-u morao da postavi sam sebi”, smatra predsjednik SDS-a.

U izjavi za Vijesti.ba, on se osvrnuo i na Dodikov poziv ministru inostranih poslova BiH Igoru Crnadku da ambasadoricu BiH Morin Kormak proglasi personom non grata na teritoriji BiH.

“Smiješno je da Dodik poziva Crnadka da to uradi, jer ministar inostranih poslova BiH nije nadležan za to. Ako su sankcije izrečene Miloradu Dodiku, ambasadorica Cormack može biti persona non grata isključivo u njegovoj kući. S druge strane, ako neko želi da je ambasadoricu Kormak proglasi personom non grata u RS, to pravo ima isključivo Vlada RS. Ne vidim zašto Dodik u to uvlači ministra inostranih poslova BiH, koji, ponavljam, nije nadležan za to”, poručio je Govedarica.