Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Govedarica: Ne tjeraju mlade iz RS Izetbegović i Čović, zna se ko je kriv

vukota_govedarica

Predsjednici Srbije i RS Aleksandar Vučić i Milorad Dodik dobili su podršku opozicije u RS za donošenje zajedničke deklaracije o opstanku Srba, ali od njih očekuju da njome, prije svega, definišu na koji način će zadržati mlade na ovim prostorima.

Upravo je to, po mišljenju opozicije u RS, ključni problem koji prijeti nestanku Srba, zbog čega od dvojice predsjednika očekuju da “realno sagledaju u kakvoj situaciji se nalazi srpski narod”.

– Ovdje je osnovno pitanje kako zaustaviti ljude da ne napuštaju RS, jer Srbe sa ovih prostora ne može protjerati niko, nego Vlada RS sa ovakvom politikom koju vodi. Nije 20.700 osnovaca manje u RS zahvaljujući politici Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, već isključivo zahvaljujući politici aktuelne vlasti u RS. Sama deklaracija može biti široko postavljena, ali se s njom neće ništa postići ako Vlada RS ne bude napravila neku vrstu akcionog plana da bi je sprovela – kaže za “EuroBlic” lider SDS, najjače opozicione stranke u RS, Vukota Govedarica.

Potpredsjednik NDP Zdravko Krsmanović, međutim, ocjenjuje da predsjednik RS Milorad Dodik ne može imati ekskluzivno pravo u kreiranju tog dokumenta u ime RS, već da u svemu treba učestvovati i opozicija.

– Pobjeda na izborima sa razlikom od 1,5 odsto ne daje mu za pravo da se ponaša kao apsolutista i kao čovjek koji ima monopol na dešavanja koja su od zajedničkog interesa. Opozicija u RS je vlast na nivou BiH i mora biti uključena u izradu tog akta. To nije akt dnevne politike, već dugoročnog procesa – ističe Krsmanović.

Lider PDP Branislav Borenović kaže da najave, prije svega, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o strateškom definisanju položaja Srba u regionu “idu u dobrom pravcu“, zbog čega je spreman da u tome učestvuje.

– Na bazi njegovih poruka, koje su poruke mira i uvažavanja regionalne saradnje, mislim da Srbi u regionu mogu definisati određeno strateško djelovanje i sa te strane smo spremni da sa Vučićem definišemo strateško djelovanje – rekao je Borenović, izbjegavajući odgovor na pitanje da li je na to spreman i sa Miloradom Dodikom, piše “Euroblic”.

Predsednik RS Milorad Dodik najavio je da će Beograd i Banjaluka uskoro formirati timove stručnjaka koji će sačiniti tekst zajedničke deklaracije Srbije i RS o djelovanju za opstanak Srba.

U deklaraciji će, prema njegovim riječima, biti navedeni svi važni elementi i aktivnosti koje bi trebalo sprovesti kako bi se održala srpska nacija, povećao njen državni kapacitet i zaštitile sve srpske zajednice, bez obzira na to gdje se nalazile.