Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Govedarica: Pravi trenutak da se potvrdi dejtonska pozicija BiH

BiH

vukota-govedarica

Deklaracija o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, ima za cilj da Narodna skupština potvrdi Dejtonski mirovni sporazum, kao jedan od strateških interesa RS-a – izjavio je danas lider SDS-a Vukota Govedarica.

On je i predlagač deklaracije, koju će razmatrati Narodna skupština RS-a na sjednici 28. marta.

Podsjetio je i da je u proteklom periodu predlagana federalizacija BiH te da je SDS još u januaru najavio da će predložiti deklaraciju za zaštitu Dejtonskog sporazuma.

Njeno usvajanje predložili bi, kaže, i ranije, “ali je u međuvremenu ustavnu krizu izazvao Bakir Izetbegović, vaninstitucionalnim djelovanjem“ u vezi s revizijom presude po tužbi protiv Srbije.

-Smatramo da je ovo pravi trenutak da Narodna skupština RS-a raspravlja o dejtonskoj poziciji oba entiteta i institucija BiH, te zauzme stav kako zaštititi poziciju RS, u kojoj neće biti dodatne teritorijalizacije. Treba i da se zauzme stav o vraćanju odlučivanja u institucionalnom okviru, u skladu s ustavom, a kako bi BiH bila politički stabilna i da može da radi na svom ekonomskom razvoju, uvažavajući evropske vrijednosti – rekao je lider SDS-a u izjavi novinarima u Banjoj Luci

Kao “obične budalaštine“ ocijenio je tvrdnje lidera SNSD-a Milorada Dodika da su Savez za promjene, a posebno SDS, podržali Bakira Izetbegovića.

-Znam zašto Dodik to govori. To su, usuđujem se reći ‘gebelsovske’ metode, da izrečena laž više puta, može da se percipira kao istina. Dodik se opredijelio da bude akter vječitih podjela srpskog naroda… – ustvrdio je Govedarica, citirajući šta je sve u proteklom periodu podržao Dodik, a nisu drugi srpski predstavnici.