Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GP Orašje ostaje blokiran dok se poljoprivrednicima ne isplati dug

poljoprivrednici-gp-orasje

Traktorima blokiran granični prelaz u Orašju ostaje neprohodan do daljnjeg, odnosno sve dok Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ne isplati dug poljoprivrednicima iz Posavskog kantona u ukupnom iznosu od tri miliona KM, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Vidan Grgić, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača ovog kantona.

Iako poljoprivrednici odlučno odbijaju svaki zahtjev i molbu da putnička ili motorna vozila pređu granicu, to su ipak dopustili mladoj majci sa djetetom, koja im je pokazala uputnicu da bebu vozi ljekaru.

poljoprivrednici-gp-orasje1

Osim nje, koja je granicu između BiH i Republike Hrvatske prešla automobilom hrvatskih registarskih oznaka, prelazak granice moguć je pješice i biciklom.

˝Sve koji namjeravaju ići u Hrvatsku zamolio bih za razumijevanje i apelovao bih da koriste granične prelaze u Brčkom i Šamcu. Mi nastavljamo protest koji smo započeli 27. jula ove godine, od kada smo čekali da vidimo da li ćemo dobiti isplatu za redovnu proizvodnju za 2014. i za poplavljenu proizvodnju. U Sarajevu smo razgovarali sa predstavnicima Vlade FBiH, odnosno resornog ministarstva. Nismo prihvatili pola iznosa, jer imamo obaveze prema dobavljačima, bankama, a i bliži se jesenja sjetva˝, izjavio je Grgić.

poljoprivrednici-gp-orasje2

On je dodao da će, zbog bliženja roka za zastaru, poljoprivrednici uskoro pokrenuti pojedinačne tužbe protiv Vlade FBiH za pola miliona KM, koliko im se duguje iz 2012. godine.

˝Žalosna je i uobičajena praksa da se glas poljoprivrednika čuje samo sa ulice. Primorani smo na ovo i ovaj granični prelaz bit će blokiran sve dok nam ne isplate dugovanja˝, naglasio je Grgić.

Radoslav Janjić, poljoprivrednik iz Orašja, ističe da u historiji ovog kraja nije zabilježeno da se dva puta u toku godine protestuje na ulici zbog istog razloga vezanog uz poljoprivredu.

Inače, od poljoprivrede u ovom kraju živi 1.400 domaćinstava, od kojih je najviše u Orašju, Odžaku i Domaljevcu.

Srećko Matanović iz Orašja jedan je od njih, a prošle godine tokom poplava, pod vodom je bilo njegovih 1.000 dunuma zemlje na kojoj su bili zasadi pšenice, kukuruza i soje.

˝Prošle godine poplava, ove godine suša, a vlada nas ne čuje. Na putu se borimo za svoja prava, jer smo primorani na to i nadamo se da će vlada ispoštovati zakon, jer mi ne tražimo milostinju˝, poručio je Matanović.