Grabar-Kitarović: Dijalog najbolji put; Čović: Pelješki most strateški interes BiH

kolinda grabar kitarovic dragan covic (1)
Foto: I. Kralj

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, kazala je danas da je Hrvatska istinski prijatelj BiH koji želi samo dobro BiH i u njenim unutarnjim pitanjima, ali i u drugim vanjskopolitičkim prioritetima.

– Imali smo otvoren dijalog. Razgovor o pitanjima koji opterećuju odnose je najbolji put za unapređenje saradnje. Osim što mi je dužnost štititi interese Hrvatske dužnost mi je graditi mir i prijateljske odnose s drugim zemljama, a nema zemlje s kojom je to potrebnije od BiH – stav je hrvatske predsjednice.

Dodala je da Hrvatska geografski grli BiH te je važno graditi međusobne odnose, iznoseći podatak da je Hrvatska uložila milijardu eura u privredu BiH, 1,6 milijardi eura iznosi prošlogodišnja vanjskotrgovinska razmjena, a pola miliona turista iz BiH posjetilo je Hrvatsku.

– Oko 200 hrvatskih firmi posluje u BiH, a oko 100 bh. firmi posluje u Hrvatskoj. Postoje brojna područja za ulaganja u oblasti energetike, telekomunikacija, putne infrastrukture i industrije – stav je Grabar-Kitarović.

Obećala je pomoć BiH kada je u pitanju njen put ka Evropskoj uniji i aktivaciji Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je da je razgovarano o mnoštvu pitanja, dodajući da niti jedno od otvorenih pitanja nije toliko teško da se ne može razgovorom riješiti.

Istaknuo je da se na taj način mogu unaprijediti odnosi između dvije zemlje i unutar BiH koja je u izraženoj predizbornoj kampanji te je potrebno zadržati primarni vanjskopolitički prioritet, a to su put ka Evropskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Mišljenja je da BiH zaslužuje kandidatski status i poželio da to bude realnost ove kalendarske godine što bi, kaže Čović, olakšalo odnose između BiH i zemalja susjedstva, ali i unutar BiH.

– Za aktivaciju MAP-a i dobijanje kandidatskog statusa je pravo vrijeme jer bi se moglo desiti da će se odlaganjem otežati komunikacija unutar BiH – zaključio je Čović.
Čović je poručio je da je Pelješki most strateški interes BiH.

– Jesam za to da do kraja zaštitimo interese BiH i to ćemo raditi. Više puta sam naglasio da je Pelješki most strateški interes BiH, izjavio je Čović.

Izrazio je čast što su danas imali priliku sa hrvatskom predsjednicom razgovarati o mnoštvu pitanja koji mogu unaprijediti odnose između BiH i Hrvatske, ali i odnose u samoj BiH.

Nakon sastanka s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH, predsjednica Grabar-Kitarović razgovarat će s članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH te predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.