BiH

vlada ks

Grabovica: Dodatak i za borce mlađe od 57, ako ispunjavaju dva uslova

15/04/2020

Dodaje da je za provođenje ovog zakona u budžetu za 2020. godinu osigurano pet miliona KM

Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca i uputila ga u skupštinsku proceduru, a kantonalni ministar za boračka pitanja Hajrudin Grabovica kaže da će se na taj način, prije svega, dopuniti zakon o pravima boraca usvojen prošle godine na nivou Federacije.

Podsjeća da odredbama federalnog zakona pravo na takozvani borački dodatak ostvaruju samo demobilisani borci koji imaju 57 godina i više.

-Naš zakon će omogućiti da dodatak dobijaju i mlađi od 57 godina, pod uslovom da su u oružanim snagama proveli najmanje godinu dana i da su najmanje godinu dana prijavljeni kao nezaposleni. Također, Zakonom smo predvidjeli da će ratnim vojnim invalidima-paraplegičarima Kanton pomoći u angažiranju asistenata koji će brinuti o njima i koji će im pomoći u svakodnevnim životnim aktivnostima. Vrlo je važno da ova najranjivija grupa dobije našu posebnu pažnju i ostvari dodatna prava, navodi Grabovica u razgovoru za Fenu.

Dodaje da je za provođenje ovog zakona u budžetu za 2020. godinu osigurano pet miliona KM.

Kada je u pitanju smanjenje javne potrošnje na svim nivoima, u okviru mjera za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa, ministar Grabovica ističe da je Vlada KS jasna u stavu da nema ušteda na najugroženijim kategorijama stanovništva, a to su svakako demobilisani borci.

-Štaviše, ova kriza je pravi trenutak da usvojimo izmjenjen Zakon i da povećamo izdvajanja za boračku populaciju pa da možemo adekvatno pomoći našim saborcima u potrebi. Moramo biti svjesni da nisu danas svi oni u mogućnosti da naprave zalihe hrane na nekoliko dana ili da nabave neophodna sredstva zaštite i dezinfekcije. Ja se nadam da će kolege iz Skupštine imati razumijevanja za težak položaj demobilisanih boraca i da će Zakon proći skupštinsku proceduru bez nepotrebnog politikanstva kako bi prve isplate mogle krenuti već od juna. Isto tako želim poručiti da bez obzira na manji priliv novca u budžet borci mogu biti sigurni da će sva njihova mjesečna primanja biti isplaćivana uredno i na vrijeme. Također, nema govora o nikakvim umanjivanjima. Ima hiljadu drugih kategorija na kojima možemo štedjeti, u prvom redu mi u Vladi i u Skupštini trebamo štedjeti na sebi – kaže Grabovica.

Po njegovim riječima, u trenutno kriznoj situaciji Vlada KS radi prije svega na tome da pomogne najugroženije borce kroz jednokratnu pomoć ili u saradnji sa udruženjima da im se osiguraju paketi namirnica. Moramo imati na umu, naglašava Grabovica, da mnogi demobilisani borci spadaju u ugrožene kategorije stanovništva. Zbog uvedenih mjera mnogi od njih ne mogu danas napuštati svoje kuće i stoga Vlada i resorno ministarstvo vode računa o tome da im sve neophodne potrepštine stižu na kućni prag.

Ministar Grabovica se osvrnuo i na današnje obilježavanje Dana Armije Republike BiH.

-Obilježavanje značajnih datuma jeste bitno, ali mislim da nam trenutno ne treba biti prioritet. Za danas smo sa federalnim ministrom Salkom Bukvarevićem dogovorili skromno okupljanje u Domu Armije, sve u skladu sa preporukama nadležnih. Uopće ove godine sjećanje ćemo njegovati skromnije nego u prethodnom periodu. U istinu o herojskom putu Armije mi u Kantonu Sarajevo ne trebamo nikog ubijeđivati. Novac namjenjen za velike skupove ćemo bolje iskoristiti ako pomognemo ugroženim borcima. Mislim da je to danas prava mjera patriotizma, zaključuje ministar Hajrudin Grabovica.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.