Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada ks

Grabovica: Dodatak i za borce mlađe od 57, ako ispunjavaju dva uslova

borci_ispred_parlamenta6-e1558604294459

Dodaje da je za provođenje ovog zakona u budžetu za 2020. godinu osigurano pet miliona KM

Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca i uputila ga u skupštinsku proceduru, a kantonalni ministar za boračka pitanja Hajrudin Grabovica kaže da će se na taj način, prije svega, dopuniti zakon o pravima boraca usvojen prošle godine na nivou Federacije.

Podsjeća da odredbama federalnog zakona pravo na takozvani borački dodatak ostvaruju samo demobilisani borci koji imaju 57 godina i više.

-Naš zakon će omogućiti da dodatak dobijaju i mlađi od 57 godina, pod uslovom da su u oružanim snagama proveli najmanje godinu dana i da su najmanje godinu dana prijavljeni kao nezaposleni. Također, Zakonom smo predvidjeli da će ratnim vojnim invalidima-paraplegičarima Kanton pomoći u angažiranju asistenata koji će brinuti o njima i koji će im pomoći u svakodnevnim životnim aktivnostima. Vrlo je važno da ova najranjivija grupa dobije našu posebnu pažnju i ostvari dodatna prava, navodi Grabovica u razgovoru za Fenu.

Dodaje da je za provođenje ovog zakona u budžetu za 2020. godinu osigurano pet miliona KM.

Kada je u pitanju smanjenje javne potrošnje na svim nivoima, u okviru mjera za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa, ministar Grabovica ističe da je Vlada KS jasna u stavu da nema ušteda na najugroženijim kategorijama stanovništva, a to su svakako demobilisani borci.

-Štaviše, ova kriza je pravi trenutak da usvojimo izmjenjen Zakon i da povećamo izdvajanja za boračku populaciju pa da možemo adekvatno pomoći našim saborcima u potrebi. Moramo biti svjesni da nisu danas svi oni u mogućnosti da naprave zalihe hrane na nekoliko dana ili da nabave neophodna sredstva zaštite i dezinfekcije. Ja se nadam da će kolege iz Skupštine imati razumijevanja za težak položaj demobilisanih boraca i da će Zakon proći skupštinsku proceduru bez nepotrebnog politikanstva kako bi prve isplate mogle krenuti već od juna. Isto tako želim poručiti da bez obzira na manji priliv novca u budžet borci mogu biti sigurni da će sva njihova mjesečna primanja biti isplaćivana uredno i na vrijeme. Također, nema govora o nikakvim umanjivanjima. Ima hiljadu drugih kategorija na kojima možemo štedjeti, u prvom redu mi u Vladi i u Skupštini trebamo štedjeti na sebi – kaže Grabovica.

Po njegovim riječima, u trenutno kriznoj situaciji Vlada KS radi prije svega na tome da pomogne najugroženije borce kroz jednokratnu pomoć ili u saradnji sa udruženjima da im se osiguraju paketi namirnica. Moramo imati na umu, naglašava Grabovica, da mnogi demobilisani borci spadaju u ugrožene kategorije stanovništva. Zbog uvedenih mjera mnogi od njih ne mogu danas napuštati svoje kuće i stoga Vlada i resorno ministarstvo vode računa o tome da im sve neophodne potrepštine stižu na kućni prag.

Ministar Grabovica se osvrnuo i na današnje obilježavanje Dana Armije Republike BiH.

-Obilježavanje značajnih datuma jeste bitno, ali mislim da nam trenutno ne treba biti prioritet. Za danas smo sa federalnim ministrom Salkom Bukvarevićem dogovorili skromno okupljanje u Domu Armije, sve u skladu sa preporukama nadležnih. Uopće ove godine sjećanje ćemo njegovati skromnije nego u prethodnom periodu. U istinu o herojskom putu Armije mi u Kantonu Sarajevo ne trebamo nikog ubijeđivati. Novac namjenjen za velike skupove ćemo bolje iskoristiti ako pomognemo ugroženim borcima. Mislim da je to danas prava mjera patriotizma, zaključuje ministar Hajrudin Grabovica.