Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grabovica: Ne razumijem kako neko može ubiti dijete

fikret grabovica – Beba Karim
Fikret Grabovica

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, priključio se kampanji koja je u svijetu pokrenuta za okončanje opsade, stalnih vazdušnih i artiljerijskih napada na civile u Istočnoj Guti, koje izvode snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Grabovica, kojem je 11-godišnja kćerka Irma ubijena u eksploziji granate u opkoljenom Sarajevu 20. marta 1993. godine, u razgovoru sa Anadolu Agency (AA) poručio je svjetskim moćnicima, gospodarima života i smrti, da vode računa o nevinoj djeci, da se barem ona zaštite da ne budu ubijana i da ne stradaju, kao što se to danas dešava, ne samo u Siriji nego na više mjesta u svijetu.

Beba Karim je mjesec dana nakon rođenja u artiljerijskom napadu ostala bez lijevog oka u granatiranju u kojem je poginula i njegova majka. Pretrpio je i teže povrede glave.

Sada dvomjesečni Karim postao je simbol otpora civila. Korisnici društvenih mreža, posebno Twittera, pokrenuli su ovih dana kampanju za okončanje opsade i stalnih zračnih i artiljerijskih napada koje na civile u Istočnoj Guti izvode snage odane Al-Assadu. Čine to slanjem poruke podrške malom Karimu. U kampanju se uključio i Grabovica, koji je nažalost, doživio ličnu tragediju i veliku traumu tokom opsade Sarajeva početkom 90-ih godina.

“Ono što mi nosimo, to bolno iskustvo iz perioda 1992.-‘95. godina, kada je ovaj grad bio pod opsadom, kada su djeca skoro svakodnevno ubijana, godinama je ostavilo velike posljedice, rekao bih strašne. Kako na roditelje, tako i na braću i sestre koji su to doživjeli, pa i one koji su rođeni nakon tih događaja. Po mojim saznanjima, mnogo je roditelja koji su poslije toga umrli. Sigurno je da se to dogodilo mnogo ranije nego što bi bilo prirodno, upravo zbog gubitaka naših najdražih bića. Također, znam da su mnogi bolesni, sve iz tih razloga, a da ne pričamo i o nekom psihološkom stanju koje je kod nas roditelja prisutno“, ističe Grabovica za AA.

Prema njegovim riječima, Udruženje ubijene djece opkoljenog Sarajeva je formirano iz više razloga, a dodaje da, koliko zna, radi se o jedinom udruženju takvog tipa u svijetu.

“Ne znam da postoji udruženje ovog tipa, kao što je naše. Ovo udruženje je konstituisano iz više motiva, a jedan od njih je da imamo bazu podataka o ubijenoj djeci. Drugo je da tu istinu utvrdimo, da je promovišemo i, naravno, da se izborimo za pravdu, jer to je ono što nama na neki način može da pruži satisfakciju za sve što smo proživjeli. U proteklom periodu smo dosta učinili na utvrđivanju istine i promovisali smo je kroz razne oblike i širom svijeta. Čulo se za tu tragediju, ubistva 1.600 djece tokom opsade grada. Također, na više načina pokušavamo da pomognemo roditeljima, koliko možemo. Nama je vrlo važno da se povremeno okupljamo i da se na neki način družimo i tako se opustimo i relaksiramo od te depresije i stresa, koji je još uvijek prisutan. Mislim da u tome uspijevamo, ali nam teško pada da pravda ni izbliza nije zadovoljena, jer mnogobrojni su zločinci koji su to učinili na slobodi“, kaže Grabovica i dodaje da će se za pravdu boriti sve dok postoje.

Grabovica naglašava da ne razumije da postoje ljudi koji ubijaju nevine, posebno djecu, te unesrećuju one koji to ničim nisu zaslužili.

“To su ludaci, ne razumijem kako neko može da ubije dijete i da unesreći majku, jer svaka njena suza je teška. Jedino što bih poželio takvim ludacima je: ‘Da Bog da gorili u paklu svi koji to rade’. Poruka, posebno Ujedinjenim nacijama, je da rade svoj posao i opravdaju svoje postojanje, da se sve rezolucije koje su donesene primjenjuju, da ne budu prazna priča. Moja želja je da, kako u Siriji, tako i širom svijeta, nikada ne bude ubijeno nevino dijete, da nijedna majka ne zaplače“, kazao je Grabovica.

On je ovom prilikom poslao i poruku svjetskim moćnicima.

“Gospodarima života i smrti poručio bih – vodite računa o nevinoj djeci, tim nevinim bićima, da bar njih zaštitite, da ne budu ubijani i da ne stradaju kao što stradaju na više mjesta u svijetu.“

Kampanji podrške dvomjesečnom Karimu i civilima opkoljene Istočne Gute priključio se i Nermin Bašić, bivši rukometni reprezentativac BiH. Bašić je tokom karijere igrao za mnoge bh. klubove – sarajevski Željezničar i Bosnu, Krivaju iz Zavidovića, ali i nekoliko katarskih klubova.

Nermin Bašić

Stravične slike, koje dolaze iz Sirije su ga pogodile kao i svakog drugog normalnog čovjeka, pa je odlučio dati doprinos kampanji podrške stanovnicima Istočne Gute.

Tokom opsade Sarajeva koja je trajala 1.425 dana na grad je u prosjeku svaki dan padalo 329 granata od kojih je stradalo 11.541 civila, od čega 1.601 dijete, a povrijeđeno je najmanje 50.000 ljudi, podaci su Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo.

Blizu 400.000 civila u Istočnoj Guti pet godina preživljava pod opsadom snaga Assadovog režima. Regiju kontroliraju opozicione snage, a riječ je o jednoj od četiri zone deeskalacije za koje je u Astani uz posredstvo Turske, Rusije i Irana dogovoreno primirje.