BiH

Detaljan vizuelni prikaz

Gračanica dobila “Street View” i platformu za “Smart City” rješenja

29/03/2019

Prije Gračanice, virtualnu prezentaciju dobio je glavni grad BiH Sarajevo čije su najpoznatije ulice i objekti detaljno vidljivi na servisu Rutmap

Općina Gračanica je u saradnji sa servisom Rutmap predstavila prvi detaljan virtualni prikaz ulica, popularnog naziva “Street View” uz interaktivnu mapu koja prezentuje objekte od privrednog, investicionog, kulturnog i turističkog značaja na području te općine.

Načelnik Općine Gračanica Nusret Helić kazao je da je popularnost takvog načina predstavljanja gradova i turističke ponude proizašla iz sve većeg rasta broja korisnika interneta i informacionih tehnologija, ali i iz potrebe za brzom i jednostavnom razmjenom informacija.

Naglasio je da će realizacija tog projekta omogućit kvalitetniju ponudu putem pružanja informacija koje omogućavaju olakšanu orijentaciju i filtriranje svih relevantnih informacija u svrhu unapređenja predstavljanja objekata od privrednog, investicionog, kulturnog i turističkog značaja u općini Gračanica.

Prije Gračanice, virtualnu prezentaciju dobio je glavni grad BiH Sarajevo čije su najpoznatije ulice i objekti detaljno vidljivi na servisu Rutmap.

Direktor servisa “Rutmap” Elvir Salčinović kazao je da se općina Gračanica izdvaja u korištenju novih tehnologija te je izrazio zadovoljstvo što će svake godine snimati virtualni prikaz ulica.

To znači, dodao je, da će Gračanica biti prva u Bosni i Hercegovini koja će početi sa izradom digitalne virtualne arhive što je čini jedinstvenom.

– Ovakav arhiv će omogućiti niz pogodnosti, kao praćenje razvoja općine, raznih analiza te pružanja aktuelnih informacija sa terena tekuće godine – poručio je Salčinović te dodao da se značaj takvog arhiva ogleda u činjenici da globalni servis Google Street View još nije došao u Bosnu i Hercegovinu te da ažurira virtualni prikaz u regiji znatno rjeđe nego što to čini servis “Rutmap”.

Istakao je da za razliku od Googlea i sličnih servisa, dodatnu vrijednost projektu daje mogućnost manipulacije i korištenja prikupljenih podataka iz lokalne infrastrukture u različite svrhe, a u zavisnosti od potreba općine.

– Zamislite da se sada možete vratiti deset godina unazad i virtualno prošetati svaki metar kroz općinu ili grad. To bi bio jedinstven doživljaj za svakog građanina, a pored toga to će ostati jedinstven arhiv – naglasio je.

U mnogim svjetskim gradovima izrada rješenja za pametne gradove (Smart City) postaje važan segment svih strategija i promišljanja o budućem razvoju.

Kroz tu saradnju Rutmap kao map platforma pored razvoja interaktivne mape i virtualnog prikaza (Street View) predstavlja prvi korak za modularni razvoj Smart City rješenja.

Za razvoj rješenja poput pametnog parkinga, pametne rasvjete, odvoza smeća i sličnih modula neophodan je njihov prikaz na map platformi, a što je omogućeno njihovim projektom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.