Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grad Mostar mora promijeniti nazive ulica koje nose imena po ustaškim zvaničnicima

ulica mile budaka1

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, održanoj danas, poslanici su u okviru 16. tačke dnevnog reda glasali o Inicijativi poslanika SDP-a BiH Denisa Bećirovića koja je predviđala da nadležni organi Grada Mostara u najkraćem roku ukinu neprimjerene nazive ulica u Mostaru koje nose imena ustaških zvaničnika fašističke NDH Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića.

Tom prilikom su poslanici najvišeg zakonodavnog organa u državi Bosni i Hercegovini, u drugom krugu glasanja, izglasali prijedlog Inicijative koja podrazumijeva hitnu i konkretnu aktivnost gradonačelnika Ljube Bešlića i lokalnih organa vlasti u Gradu Mostaru s ciljem trajnog ukidanja imena ulica koje nose nazive osvjedočenih ustaških zločinaca, saopćeno je iz SDP-a BiH.

SDPBiH javno poziva aktuelnog gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića da u najkraćem roku, bez odgađanja, uslovljavanja i opstruiranja ispoštuje usvojenu odluku najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Herecegovine.

Usvajanjem ove inicijative, prvi puta nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pobijedio je antifašizam, smatraju u SDP-u BiH.