Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grad Mostar obilježava godišnjicu završetka obnove Staroga mosta

BiH

Obilježavanje godišnjice završetka obnove Staroga mosta
Konferencija za novinare u povodu obilježavanja Europske godine kulturne baštine, održana je u Gradskoj vijećnici. (Foto FENA/Emanuel Soca)

U povodu obilježavanja Evropske godine kulturne baštine te 14. godišnjice završetka obnove Staroga mosta i upisa Mostara na UNESCO-vu listu, u Mostaru će u nedjelju, 22. jula, u okviru FEstivala NOve Mostarske ENergije, biti održan koncert Simfonijskog orkestra Mostar i Mladena Vojičića Tife.

Koncert je poklon Grada Mostara svim građanima i ulaz će biti besplatan, rečeno je na konferenciji za novinare te istaknuto kako će Grad Mostar godišnjicu završetka obnove Staroga mosta ove godine obilježiti u sklopu svoje kandidature za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine.

Po riječima mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, Grad Mostar se kao interkulturalni i otvoreni grad, grad sa spomeničkom baštinom želi ozbiljno pripremiti i biti dio evropske kulturne baštine.

– Integrirali smo grad, napravili smo dijalog, kulturnu saradnju, postoji zajednička sinergija i želimo ovaj grad dići na viši nivo, i kroz kulturu i kroz življenje i kroz svaki segment života – poručio je gradonačelnik te pozvao sve Mostarce i goste da prisustvuju koncertu, ali i svim drugim kulturnim događajima koji se ovih dana održavaju u Mostaru.

Kako je najavljeno, koncert će biti održan na platou ispod Starog mosta u 21 sat, a u okviru dnevnog programa održat će se umjetnička radionica pod nazivom “Kulturno nasljeđe – prostor slobode”.

Po riječima koordinatorice te radionice arhitektice Senade Demirović Habibija, taj program će biti sastavljen od tri potprograma, i to likovnog, dramsko-književnog i zanatskog, a učesnici radionice su djeca od 11 do 14 godina starosti.

– Pozivamo sve zainteresovane roditelje i djecu navedenog uzrasta da se prijave na ovu radionicu te da svi skupa proslavimo i budemo ponosni na ono što imamo, a to svjetski spomenik, i da na taj način obilježimo i Evropsku godinu kulturnog naslijeđa – poručila je Demirović Habibija.