Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gradsko vijeće

Grad Mostar usvojio Odluku o subvenciji prve nekretnine 

Foto: Mario Obrdalj/FENA

Vijećnici su usvojili i Nacrt odluke o javnim skloništima na području Mostara i njihovom stavljanju u funkciju, koji će uz sugestije i prijedloge biti vraćeni Vijeću na odlučivanje

Vijećnici Grada Mostara u ponedjeljak su usvojili Odluku o subvencioniranju prve stambene nekretnine za mlade obitelji s maksimalnim iznosom do 7.500 maraka.

-Riječ je o nizu mjera kojima pokušavamo pomoći mladima da zasnuju život i ostanu živjet u Mostaru i riješe svoje stambeno pitanje – pojasnio je mostarski gradonačelnik Mario Kordić na tiskovnoj konferenciji u pauzi sjednice Gradskoga vijeća.

Po njegovim riječima, sličnu mjeru provodi i Hercegovačko-neretvanskog kantona s dodatnih 7.500 maraka za subvencioniranje poreza na kupnju prve nekretnine, što znače da mlade obitelji u Mostaru na raspolaganju imaju ukupno 15.000 maraka za stjecanje prve nekretnine.

Kako je rečeno tokom sjednice, stambena nekretnina koja je predmet prijave mora se nalaziti na području Grada Mostara, a podnositelji zahtjeva trebaju imaju prebivalište i živjeti na području Grada Mostara. Stan/kuća treba biti kupljena nakon objavljivanja javnog poziva za subvencioniranje prve nekretnine, a ugovor o kupoprodaji stana/kuće u obliku notarski obrađene isprave treba biti zaključen u razdoblju od 1.1. do 31.12. godine u kojoj je objavljen javni poziv.

Odluka o skloništima

Vijećnici su usvojili i Nacrt odluke o javnim skloništima na području Mostara i njihovom stavljanju u funkciju, koji će uz sugestije i prijedloge biti vraćeni Vijeću na odlučivanje.

Kako je pojasnio mostarski gradonačelnik, javna skloništa nisu upisana u zemljišne knjige zbog nedostatka harmonizacije te neriješenih imovinskih pitanja, a mnogi od njih su dani u najmove i korištenje udrugama.

-Prvo slijedi postupak harmonizacije i rješavanje imovinsko pravnih zahtjeva. Novac koji postoji već u proračunu konto davanja za skloništa također će se angažirati kako bi se krenulo u njihovu obnovu, a zatim slijedi postavljenje titulara i stavljanje u funkciju za koju su namijenjeni – kazao je Kordić.

Na redovnoj sjednici Gradskoga vijeća razmatran je značajan broj tačaka koje se odnose na preraspodjelu sredstava u gradskom proračunu.

-Bavili smo se dodjelom sredstava za javna poduzeća, pitanjem izvještaja pravobraniteljstva Grada i drugim pitanjima koja omogućavaju normalan rad u Gradu, a nisu od krucijalne važnosti u nekim političkim pitanjima – rekao je predsjedatelj Gradskoga vijeća Salem Marić.