Kantonalni sud u Zenici

Grad Zenica izgubio spor protiv ZDK-a u vezi sa sanacijom puta Nemila-Bistričak

kantonalni-sud-u-Zenici

Kantonalni sud je rješenjem od 7. marta tužbu Gradskog pravobranilaštva odbacio, bez prava na žalbu

Kantonalni sud u Zenici presudio je u korist Zeničko-dobojskog kantona u upravnom sporu kojeg je pred ovim sudom pokrenuo Grad Zenica zbog sukoba nadležnosti oko inspekcijskog nadzora nad uređenjem korita rijeke Bistričak – saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

Navodi se da je Odsjek za inspekcije Grada Zenice u dva navrata – početkom juna i sredinom jula 2018. godine, naložio obustavu radova na izgradnji obaloutvrde u koritu rijeke Bistričak, tvrdeći da su radovi izvedeni bez pribavljenog rješenja o urbanističkoj saglasnosti i rješenja o odobrenju građenja, koja izdaje nadležna gradska služba. Međutim, drugostepeni kantonalni organ je poništio rješenje gradske inspekcije, ustvrdivši da je za nadzor nadležna Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK-a.

Gradsko pravobranilaštvo Zenica je 5. septembra prošle godine, dodaje se, pokrenulo upravni spor, smatrajući da je u drugostepenom postupku došlo do bitnih povreda pravila upravnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te pogrešne primjene materijalnog prava.

Kantonalni sud je rješenjem od 7. marta tužbu Gradskog pravobranilaštva odbacio, bez prava na žalbu.

-Ovo je treći sudski spor koji je Grad Zenica izgubio protiv Zeničko-dobojskog kantona, poslije presude o neustavnosti Odluke o komunalnim i spora oko raspodjele sredstava vodnih naknada. Ishod posljednjeg spora još jednom je pokazao da Vlada Zeničko-dobojskog kantona i njeni organi procedure provode u skladu sa zakonom, a u interesu svih građana ZDK – navode iz Press službe ZDK-a.

Za rekonstrukciju dijela puta Nemila-Bistričak i regulaciju dijela korita rijeke Bistričak, Vlada Zeničko-dobojskog kantona prošle godine je obezbijedila 980.000 KM, čvrsto opredjeljena da trajno sanira posljedice poplava iz 2014. godine i olakša život oko 17.000 stanovnika Nemilskog sliva, a posebno oko 4.000 žitelja područja Bistričaka.

-Vlada ZDK još jednom sa žaljenjem konstatira da su bile očite namjere Gradske uprave Zenica da opstruira ovaj projekt, zbog čega je izgubljeno dragocjeno vrijeme u građevinskoj sezoni i radovi značajno usporeni – kaže se u saopćenju iz Press službe ZDK-a.