Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građani blokirali ulaze i izlaze s deponije Smiljevići

deponija-smiljevici

Stanovnici sarajevskih naselja koji se nalaze uz gradsku deponiju Smiljevići od jutros u 6.00 sati blokirali su ulaze i izlaze sa ove sanitarne deponije i to od ulice Adema Buče i drugi ulaz koji se nalazi u Zabrđu.

Kako je najavljeno, blokada će trajati 24 sata ili, prema nezvaničnim podacima, do rješavanja njihovog problema

Glasnogovornik KJKP “Rad” Mirza Ramić kazao je Feni da bi ova blokada mogla ostaviti posljedice na cijeli Kanton Sarajevo, jer odvoz smeća na gradsku deponiju nije moguć.

– Činjenica da je vikend iza nas i da se nakupilo mnogo dnevnog otpada, građanima Sarajeva mogla bi predstavljati velike probleme. Ako se blokada nastavi i duže od 24 sata predstavljat će problem ne samo za KJKP “Rad”, tako i za ostatak Kantona Sarajevo. Činjenica je da bi moglo doći do nekih neželjenih posljedica, javljanja epidemija i širenja bolesti koje bi se mogle prenijeti putem pasa-lutalica – upozorio je Ramić.

Iz KJKP Rad su još jučer obavijestili građane da izbacuju što manju količine otpada jer neće biti u mogućnosti da otpad deponuju u sanitarnu deponiju.

Građani su i 2. novembra okupljanjem ispred deponije Smiljevići izrazili nezadovoljstvo zbog, kako su naveli, nemara vlasti koja ništa ne poduzima kada je riječ o ovog gradskoj deponiji i neugodnom mirisu.

Građani su nezadovoljstvo izrazili i 3. novembra protestujući ispred Tužilaštva BiH.

Građani zahtijevaju da se što prije sanira deponija, jer, kako kažu, dešava se da za vrijeme kiša stanovnici okolnih naselja ne mogu da otvore prozore zbog neugodnih mirisa.

– Zbog činjenice da Tužilaštvo BiH nije dostavilo potvrdu da je završena istraga o ratnim zločinima na tom području, sanacija tog dijela deponije nije moguća – rekao je Ramić.

Iz Kantona Sarajevo poručili su da novca za ove namjene ima, ali da se ništa ne može uraditi dok iz Tužilaštva BiH ne stigne potvrda da je završena istraga o ratnim zločinima na tom području.