Građani Sarajeva ispratili tabute s posmrtnim ostacima Srebreničana (VIDEO)

ispracaj-sarajevo1

Veliki broj građana Sarajeva ispratilo je danas kamion s tabutima 136 žrtava genocida u Srebrenici, koji su na putu prema Potočarima gdje će u subotu naći vječni smiraj, prošli kroz glavni grad BiH.

Cijelu trasu kretanja tužne kolone, građani Sarajeva su pratili u tišini i uz molitve te ostavljajući cvijeće čime su odali počast nedužno izgubljenim životima.

Kamion s posmrtnim ostacima se nakratko zaustavio u Vogošći, zatim ispred zgrade Predsjedništva BiH, Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva te pored pijace Markale.

Među onima koji su ispratili tabute bila je i majka Begija Ordagić iz Vlasenice, koja je prije nekoliko godina ukopala svog 18-godišnjeg sina te muža.

-Otišli su u šumu i više ih nikada nisam vidjela. Nisam ga ni poljubila – kaže Behija Ordagić.

Dragan Čović s građanima Sarajeva ispratio povorku tuge za Srebrenicu FOTO

Pogledajte kako izgleda Memorijalni centar u Potočarima iz zraka FOTO

Ističe da nakon toga više nikada nije osjetila sreću.

-Nijedan dan mi nije dobro, ali ove sedmice u julu ne znam za sebe – ispričala je Ordagić.

Ispraćaju u Sarajevu prisustvovali su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegoine Bakir Izetbegović i Dragan Čović, potpredsjednici Federacije BiH Meliha Mahmutbegović i Milan Dunović, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, reisu-l-ulema Husein Kavazović, ambasadorica SAD-a Maureen Cormack i mnogi drugi.

Kamion s tabutima 136 žrtava genocida u Srebrenici, koji je jutros ispraćen iz Visokog, nakon prolaska kroz Sarajevo kretat će se prema Lapišnici, zatim kroz Sokolac, Vlasenicu, Miliće i Bratunac, a do konačnog odredišta u Potočare trebalo bi da stigne do 16 sati.

18 maloljetnika

Ovog 11. jula u Potočarima bit će ukopano 136 žrtava, među kojima je i 18 maloljetnika.

Nakon ove dženaze u Potočarima bit će ukopano 440 maloljetnika. Svaka četrnaesta žrtva ukopana u Potočarima je dijete.

Dosad je u Memorijalnom centru ukopan 6.241 identificirani posmrtni ostatak ubijenih Srebreničana. DNK analizom je preliminarno utvrđen identitet za oko 7.100 ubijenih, a još se traga za oko 1.200 žrtava Srebrenice.

U Memorijalnom centru u Potočarima prije 12 godina klanjana je prva dženaza i obavljen ukop 600 identificiranih žrtava genocida iz 1995. godine.