Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građani spriječili deložaciju mostarske porodice

delozacija mostar123

Deložacija mostarske penzionerke Kate Šarić i njezine porodice, koja je bila zakazana za danas, spriječena je i to zahvaljujući građanima koji su formirali “živi zid” ispred ulaza zgrade u kojoj se nalazi njezin stan.

Općinski sud u Mostaru je Kati Šarić, zbog duga od 4.000 eura, oduzeo stan od 52 kvadratna metra koji je zatim prodan djelatnici toga suda za 12.000 eura.

Tristotinjak građana stalo je ispred ulaza u zgradu mostarske penzionerke kako bi joj pružili podršku i spriječili njenu deložaciju.

Slučaj deložacije porodice Šarić u Mostaru uznemirio je stanovnike tog grada.

Stan joj je oduzeo sud i prodao za naplatu 2.000 eura sudskih troškova zaostalih iz parnice koju je vodio njen pokojni muž. Prije 15-ak godina sporio se zbog ceste koju je kroz njihovu parcelu u obližnjem selu gradio susjed. Slučaj je prvo dobio, pa na višim sudovima izgubio.

U međuvremenu je umro, a udovica, s penzijom od 150 eura, nije u mogućnosti podmiriti troškove spora. Ukupno 2.000 eura s kamatama se, u međuvremenu, uvećalo na 4.000 eura troškova suda.

Zbog toga su reagirali građani, pa su pokrenuli akciju na društvenim mrežama, navodeći: “Ako država nema obzira prema najugroženijima, svojim će rukama zaštititi siromašnu porodicu.”

Šarićima u borbi za dom besplatno pomažu i pojedini mostarski odvjetnici koji traže reakciju Ustavnoga suda.