Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Građani u BiH najmanje vjeruju medijima

03/05/2017

Mediji više nisu ti kojim građani najviše vjeruju, pokazalo je istraživanje “Medijske slobode u BiH u 2017. godini – uporedni izvještaj 2009.- 2017.”, saopćila je danas Milkica Milojević, članica Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

-Dosad su uvijek novinari i mediji bili na prvom mjestu, a sada su vodeće po povjerenju građana vjerske zajednice – rekla je Milojević ističući da je 53 posto anketiranih građana BiH izabralo medije kao one kojima najviše vjeruje, a gotovo 80 posto njih vjerske zajednice.

Ovo je, upozorila je, pad povjerenja građana u medije u odnosu na prošlu godinu za više od 20 posto.

-Upozoravajuće je i kakvo je ovo društvo kada se, uz dužno poštovanje, najviše povjerenja poklanja vjerskim zajednicama. Spomenuti podatak ne bi bio sporan po medije, društvo, ljudska prava i javni interes, da su ispred medija institucije. One i političari su na samom začenju liste. Institucijama, koje bi trebalo da budu odgovorne za naše živote vjeruje svega 13 posto građana – ukazala je Milojević na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Na predstavljanju ovog istraživanja, koje su u povodu Međunarodnog dana slobode medija, organizovali „Friedrich -Ebert-Stiftung“ u BiH i Udruženje „BH novinari“ – Klub novinara Banja Luka, Milojević je ukazala i na poraznu činjenicu da gotovo 25 posto ispitanika u RS-u opravdava napade na novinare, pod određenim okolnostima.

-Ne kažemo da je naš rad izvan svakog vida diskusije, ali napad i kršenje prava novinara je nešto drugo, rekla je Milojević ističući da su već godinama osnovni kršitelji novinarskih prava i medijskih sloboda političari i političke stranke.

Udruženje „BH novinari“ godišnje na svojoj liniji za pomoć novinarima evidentira oko 70 napada, ali to nisu svi napadi na zaposlene u medijima.

Direktor Banjalučkog centra za ljudska prava Dejan Lučka smatra da novinari moraju biti solidarni u situacijama kada je neko od njih napadnut.

-Zakonski prava novinara su zaštićena, ali u praksi, ona se gotovo pa svakodnevno krše, od tužbi protiv medija koje pokreće država, pa do odnosa određenih struktura prema novinarima – rekao je Lučka dodajući da je i ovo istraživanje pokazalo da politički i ekonomski elementi najviše ugrožavaju slobode novinara.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.