Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građani Viteza zabrinuti: Rudnik ugrožava izvor pitke vode

BiH

vitez

Na javnoj raspravi u Vitezu o istraživanju i eksploataciji ruda obojenih metala na planini Kruščića prisutni su iznijeli suprotstavljene stavove. Građani su zabrinuti da bi istraživanja i eksploatacija na 10 kilometara kvadratnih površine mogli ugroziti izvore pitke vode, dok predstavnici investitora garantuju da se to neće desiti, javlja Anadolu Agency (AA).

Ponudu za ovo istraživanje dala je firma Pluto Investment Ag iz Švicarske preko poduzeća Promineral iz Travnika. Bojazan građana za opskrbu pitkom vodom doveo je u jednom trenutku rasprava do usijanja. Međutim, bilo je i onih koji su podržali investiranje inozemnog kapitala u Kruščicu smatrajući da je ta mjesna zajednica sa 2.500 stanovnika totalno u podređenom položaju.

Kroz tu mjesnu zajednicu prolazi regionalni vodovod Ilidža, a mještani ne mogu dobiti vodu nego dovode sebi rezervoare iz šume.

Oni koji su podržali istraživanje i eksploataciju bili su daleko malobrojniji od onih koji su protiv intervencija na Kruščici. Općinsko vijeće u martu je ova donijelo odluku o Zaštićenom pejzažu/krajoliku planine Kruščice.

“Ako istraživanja pokažu da vrijedi vršiti eksploataciju rude sve ćemo učiniti prema Zakonu da zaštitimo izvore i ni na koji način ne bi dovodili vodoopskrbu u pitanje”, rekao je predstavnik investitora Haris Hrvatović.

Replicirao je Emir Baždalić iz JP Vodovod i kanalizacija iz Zenice.

“Vaše bušotine nalaze se prema ovoj karti na samo 700 metara od izvorišta koje opskrbljuje pitkom vodom Zenicu i Vitez. Ko može garantirati da neće biti poremećaja izvorišta bušenjem i eksploatacijom, pogotovo eksplozija. Kada je zemljotres bio u Crnoj Gori nestao nam je jedan cijeli izvor”, rekao je Baždalić.

Investitori planiraju zaposliti 200 radnika ako istraživanja pokažu da ima rude za eksploataciju.

“Bolje bi bilo da ste nam doveli investitore koji će ulagati u turizam, lov, ribolov… Kruščička planina je oduvijek bila bogata resursima. Neka grade, hotele, motele, banje, a ne rudnike” ,rekao je Islam Zukan iz Kruščice.

Bešo Fejzulah je dodao da se sada javljalju mnogi dušebrižnici za Kruščicu.

“Ako analize pokažu da ima ekonomske opravdanosti za eksploataciju neka rade. Dobro su došli”, rekao je Fejzulah.

Marija Bošnjaka interesira kako će investitor osigurati dovoljne količine vode za eksploataciju.

“Jedino što imamo je šuma i voda. Obadva resursa su obnovljiva. Da bi vi preradili tonu materijala treba vam pet kubnih metara vode. Odakle ćete uzeti tu vodu i gdje će ona oteći nakon što završite ispiranje”, pitao je Bošnjak.

Još mnogo pitanja ostalo je bez odgovora investitora. Građani su dobili sedam dana da se pismeno očituju o tome jesu li za ili protiv istraživanja i eksploatacije rudnika, a konačnu riječ o ovome dat će Općinsko vijeće Vitez.