Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građanima i narodima ponuditi ustav za 21. stoljeće

denis-becirovic123

Odbor za reformu Ustava i ustavna pitanja Socijaldemokratske partije BiH danas je raspravljao o poziciji države i ulozi Dejtona 21 godinu nakon njegovog potpisivanja.

Predsjedavajući Odbora Denis Bećirović ukazao je na brojne proturječnosti Dejtonskog mirovnog sporazuma te skrenuo pažnju na brojne primjere neimplementacije ovog Sporazuma, prije svega aneksa 4, 6, 7 i 9, saopćeno je iz SDP-a BiH.

– Neprincipijelno je od međunarodne zajednice da od naše zemlje traži provođenje određenih reformi, a da prije toga nije pomogla da u punom kapacitetu zaživi država Bosna i Hercegovina. Ovaj sporazum se ne može prihvatati parcijalno i uzimati samo ono što nam odgovara. Da bismo državu digli na noge trebamo potpuno implementirati Dejtonski sporazum i sve njegove anekse, a zatim građanima i narodima ove zemlje ponuditi ustav za 21. stoljeće, ustav za evropsku Bosnu i Hercegovinu – poručio je Bećirović.

Uvodničari su bili i akademik Mirko Pejanović, Slavo Kukić i Lada Sadiković, koji su ukazali na brojne probleme u Dejtonskom mirovnom sporazumu, naročito u Ustavu BiH kao aneksu ovog sporazuma. U diskusiji su se predlagali mogući modaliteti rješenja, među kojima je najčešći bio mogućnost nove međunarodne inicijative uz konkretniji angažman SAD-a i drugih zemalja članica Vijeća za implementaciju mira, navodi se i saopćenju SDP-a.