Građanima Mostara dijeljene porcije graha (FOTO)

BiH

Građanima Mostara dijeljene porcije graha (9)

U sklopu Malog blagdanskog sajma, na mostarskom šetalištu Nikole Šubića Zrinskog volonteri iz župe Sv. Ivana, pod nazivom ‘Vojska Kistova’, građanima Mostara dijelili su ‘vojnički grah’, kojeg je 500 porcija skuhao vikar te župe Don. Ivan Marčić, koji je ovo druženje i inicirao.

Svrha akcije, kako su naglasili organizatori, jeste ponuditi građanima večer druženja i zajedništva, uz ukusan topli obrok, lijepu riječ, tople i hladne napitke te puno dobrog raspoloženja.

“Mi smo zajednica iz župe Sv. Ivana iz Mostara, koja je ljudima poznati po crkvenom zboru, ali ovog Došašća smo odlučili izaći sa svojim kreativnim radionicama u javnost i predstaviti se javnosti na ovogodišnjem božićnom sajmu i građanima pokazati što sve mi znamo. Domaće kolače i vino radili smo po starim receptima, a od prodaje proizvoda odlučili smo počastiti naše sugrađane”, pojasnio je župni vikar Marčić.

Odlučeno je da se za građane pripremi popularni ‘vojnički grah’. Kako je za spravljanje tog jela stručnjak upravo župni vikar Marčić, on je uz asistenciju volontera skuhao 500 porcija ovog jela, za koje su se mogle čuti samo riječi hvale.

Grah se dijelio besplatno, a kako smo doznali od glavnog kuhara, za 500 porcija utrošeno je 20 kilograma graha, toliko isto i mesa, a ostale detalje nije želio otkriti, jer planira i naredne godine za vrijeme Došašća ovim specijalitetom na druženju okupiti još veći broj građana.

“Cilj je bio ponuditi ljudima da dođu da se druže međusobno i da upravo ta dimenzija Došašća i Božića zaživi, tako da se ljudi jedni s drugima susretnu i upoznaju. Da se upoznaju u jednom pravom svjetlu, a ne preko kojekakvih posrednika . To i jeste bit Božića”, poručio je don Ivan Marčić s mostarskog šetališta, gdje se ujedno proslavio i rođendan pape Franje.