Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građanski savez čestita građanima Sarajeva na hrabrosti i integritetu

BiH

reuf-bajrovic-gradjanski-savez-3
Foto: I. Kralj

Građanski savez, povodom dešavanja u vezi predstave Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje” kad je uprava Festivala MESS zbog prijetnji htjela prestavu prikazati interno bez publike, a zbog upornosti onih koji su htjeli da je pogledaju ipak je javno prikazali, čestitao je građanima Sarajeva na hrabrosti, integritetu i otvorenosti koji nemaju oni koji vode Kanton.

– Oštro osuđujemo otvoreni pritisak vlasti i kantonalnog premijera Elmedina Konakovića na teatarski festival MESS. Umjesto prijetnji discipliniranjem menadžmenta festivala zvaničnici SDA su trebali stati u zaštitu svih onih koji su zbog korištenja prava na slobodu govora bili žrtve prijetnji nasiljem – ističe se u saopćenju.

Građanski savez smatra da su pokušaji dijela političke javnosti da izjednači slobodu govora sa prijetnjama nasiljem već viđeni 2011. godine kada je građanima prijećeno tzv. “Sarajevskim proljećem”.

Kako se navodi u saopštenju, prijetnje cenzurom možda imaju mjesta u represivnim režimima na Bliskom istoku, ali im sasvim sigurno nije mjesto u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Pravo na slobodu izražavanja, dodaje se dalje, neotuđiv je i neizostavan dio evropske istorije i tradicije od renesanse. Nasilje kao odgovor na mišljenje nije legitimno niti legalno nigdje osim u diktaturama.