Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

široki brijeg

Gradi se reciklažni centar vrijedan milion KM, prostirat će se na 5.000 metara kvadratnih

reciklaza smece
Foto: Arhiv
Ilustracija

Što se tiče stanovnika Širokog Brijega, direktor JKP-a Čistoće naglašava kako bi realizacija ovoga projekta trebala donijeti uštede, a nikako poskupljenje usluga

Projekt izgradnje reciklažnog centra i pretovarne stanice u Širokom Brijegu krenut će uskoro u svoju drugu fazu, a krajnji cilj je smanjiti količinu otpada koji se deponira na odlagališta, odnosno reciklirati što više komunalnog otpada i tako stvoriti novu vrijednost.

Ovaj centar gradi se na lokalitetu industrijske zone Trn na parceli od otprilike 5.000 metara kvadratnih, a ukupna vrijednost projekta je 1.166.313 maraka, kazao je u razgovoru za Fenu direktor Javnog komunalnog poduzeća (JKP) “Čistoća” Zoran Slišković.

Dvije faze izgradnje

– U 2018. godini izrađena je investicijsko-tehnička dokumentacija za izgradnju reciklažnog centra s pretovarnom stanicom u Širokom Brijegu, a troškove su financirali Fond za zaštitu okoliša FBiH i Grad Široki Brijeg. Nakon ishođenja građevinske dozvole 2020. godine krenulo se u prvu fazu radova, a to podrazumijeva pripremne zemljane, betonske, armirano-betonske i bravarske radove, postavljanje metalno-panelne ograde, postavljanje rasvjete, sadnju zelenila u ogradni zid, priključak vode i stavljanje u funkciju sustava za zalijevanje zelenila. Ukupni troškovi prve faze iznosili su 147.420 maraka od kojih je Fond sufinancirao 76.250 maraka, a ostatak Grad Široki Brijeg – kazao je Slišković.

U drugoj fazi, za koju je Fond za zaštitu okoliša FBiH odobrio sredstva u iznosu 200.000 maraka, planirana je izgradnja glavnog objekta reciklažnog centra.

– Slijedi potpisivanje ugovora s Fondom, a nakon toga ide natječaj za izvođača radova i nadzor. Rok za sve aktivnosti nakon potpisivanja ugovora je 12 mjeseci. Radi se o izgradnji hale od 383 kvadratna metra, to je glavna hala za prijem kamiona s već selektiranim otpadom, koja ide na traku, balira se i kao takva ima svoju tržišnu vrijednost. Vrijednost radova druge faze je 377.146 maraka, od čega Fond sufinancira 200.000 maraka, a ostatak Grad – naveo je Slišković.

Prije no što reciklažni centar krene s radom bit će potrebno implementirani treću fazu što podrazumijeva opremanje centra s pretovarnom stanicom, postavljanje opreme, traka, kontejnera za selektirani otpad, izgradnju nadstrešnica i prostorija za djelatnike/upravni prostor.

Kada će biti gotov?

– Teško je predvidjeti kada bi centar trebao biti pušten u rad. Ako se sve posloži pa drugu fazu završimo u idućih 12 mjeseci, ako bi za opremanje centra imali podršku Fonda i drugih viših razina, kantonalnih, federalnih, pa i od EU fondova, onda je moguće da centar krene s radom u 2026. godini – istaknuo je Slišković.

Naglasio je kako će značaj ovoga centra biti veliki za Široki Brijeg i njegove stanovnike.

– Centar ima višestruku korist prvenstveno za grad. Primarno značenje je usuglašavanje načina upravljanja otpadom na lokalitetu Širokog Brijega u skladu sa strategijom zaštite okoliša FBiH i planom gospodarenja otpadom u Federaciji. Krajnji cilj je smanjiti količine komunalnog otpada koji završi na deponiji, reciklirati što više komunalnog otpada, te tako stvoriti novu vrijednost, a u konačnici time smanjiti financijske troškove Grada i JKP-a Čistoća – kazao je Slišković.

Što se tiče stanovnika Širokog Brijega, direktor JKP-a Čistoće naglašava kako bi realizacija ovoga projekta trebala donijeti uštede, a nikako poskupljenje usluga.

– S ovim projektom bi u Širokom Brijegu mogli stvoriti temelje za ozbiljan početak recikliranja, iako smo i do sada imali malih koraka. Naime, podjelili smo 330 kompostera za biorazgradivi otpad našim korisnicima koji imaju vrtove. Također, imamo i dva zelena otoka na kojima su postavljeni kontejner za tekstil i e-otpad (elektronski i elektronički), koje naši građani za sada “dobro pune” – kazao je Slišković.