BiH

Građani BiH Sirijcima poslali 500 tona mesa, poznate cijene ovogodišnjih kurbana

10/08/2018

Putem Merhameta građani BiH su u protekle četiri godine izbjeglicama iz Sirije koji se nalaze u Turskoj poslali 500 tona mesa, rekao je za Fokus.ba glasnogovornik Merhameta Ruždija Adžović.

Kurban-bajram se obilježava u utorak 21. augusta, a Adžović navodi da će se i ove godine provoditi akcija „Bosanski kurban“. Cilj akcije je da se obezbijede neophodne količine  mesa za Merhametove javne kuhinje.

„Akcija ‘Bosanski kurban’ traje do 20. augusta 2018. godine, a vrijednost domaćih kurbana je 350 KM. Merhamet istovremeno provodi i akciju ‘Australijski kurban’. Kurbansko meso iz Australije i ove godine je namijenjeno izbjeglicama iz Sirije u izbjegličkim kampovima u Turskoj. I ove godine cjelokupni kontigent kurbana iz Australije biće upućen sirijskim izbjeglicama u Turskoj. Akcija ‘Australijski kurban’ traje do 18. augusta 2018. godine, a vrijednost australijskih kurbana je 270 KM“, rekao je Adžović za Fokus.ba.

Naš sagovornik je dodao da Merhamet akcijom “Kurban” istovremeno pomaže domaće poljoprivredne proizvođače, povratnike, nezaposlene demobilisane borce, migrante iz Sirije i drugih zemalja, brojna udruženja i socijalne ustanove.

„Donacije za nabavku kurbana mogu se priložiti u svim regionalnim odborima ‘Merhameta’ i u sjedištu društva u Sarajevu“, kazao je Adžović.

Građani koji sami žele kupiti kurban kod uzgajivača, moći će birati između različitih veličina odnosno kilaže, što diktira cijenu.

Pojedini uzgajivači prodaju kurbana nude cijelim tokom godine, a cijene se kreću od 180 do 500 KM.

U ponudi je i dostava živog kurbana na adresu, a određeni uzgajivači nude i uslugu klanja i distribuiranja mesa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.