Udruženje Pomozi.ba

Građani BiH skupili 60.000 KM i 120 tona robe za narod Albanije

albanija – zemljotres 1

Građani su osim u novcu pomagali i u robi

Udruženje Pomozi.ba nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Albaniju organizovao je prikupljanje pomoći za narod te zemlje, a konvoj sa potrepštinama trebao bi krenuti krajem iduće sedmice.

Kako je za N1 navela Maja Arslanagić, PR udruženja Pomozi.ba, u fazi su rješavanja izlazne papirologije i u toku su pripreme da se konvoj pomoći pošalje za Albaniju.

“Novčana pomoć nam je stizala putem naših računa i putem broja 17013. Trenutno raspolažemo sa nekih 60.000 KM donacija za narod Albanije”, kazala je Arslanagić za N1

Građani su osim u novcu pomagali i u robi.

“Imamo 120 tona robe. To su, uglavnom, neke higijenske potrepštine, hrana, dušeci, kreveti, lijekovi, posteljine i druge potrebne stvari. Očekujemo da će biti 10 kamiona pomoći koji bi trebali krenuti prema Albaniji već krajem iduće sedmice”, navela je.

Napomenula je da građani još uvijek mogu donirati stvari u prostorijama Udruženja Pomozi.ba na Čengić Vili u ulici Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8.

“Mogu donijeti sve ono što je napotrebnije, hranu, higijenske potrepštine, lijekove, posteljine, deke i druge stvari. Što se tiče uplata, računi će i dalje biti otvoreni za one koji žele da doniraju novac. Bitno je samo da se naglasi da se radi o pomoći za Albaniju”, poručila je.

Albanski premijer Edi Rama poziva međunarodnu zajednicu na finansijsku i stručnu pomoć kako bi se zemlja oporavila od zemljotresa jačine 6,4 stepeni u kojem je poginula 51 osoba i nakon kojeg su hiljade osoba ostale bez krova nad glavom.

Rekao je u nedjelju da Vlada mijenja budžet, ali da bi bilo “ljudski nemoguće” učiniti sve bez podrške međunarodnih partnera.

U zemljotresu koji je u utorak pogodio albansku obalu povrijeđeno je više od 3.000 ljudi, a hiljade su ostale bez domova. Najgore je pogođeno područje lučkog grada Drača, popularnog mjesta za odmor i obližnji sjeverni grad Thumane.