Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ogorčenost i ljutnja

Građani i danas izlaze na proteste zbog Zavoda Pazarić, zahtjevi ostaju isti

protesti pazaric (3)

Protest s više stotina učesnika je protekao u izražavanju ogorčenja, najviše na račun Vlade

Građani koji su protestovali ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu zbog stanja u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić dogovorili su se da proteste nastave svakog dana u podne do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Njihovi predstavnici su juče ulazili u zgradu Vlade da bi, kako su objavili putem megafona, razgovarali s Vladinim predstavnicima, a po povratku su saopštili da ih nije primio niko, kao i da su na protokolu ostavili pisane zahtjeve od kojih je prvi smijeniti Upravni i Nadzorni odbor Zavoda Pazarić. Potom su pozvali skup da se dostojanstveno raziđe nastavi okupljanje danas.

Protest s više stotina učesnika je protekao u izražavanju ogorčenja, najviše na račun Vlade. Povicima i zvučnim efektima, kao i transparentima, učesnici su poručivali da treba zaštititi djecu Zavoda Pazarić, ali i sve štićenike ustanova sličnog tipa.

Govorile su majke čija djeca imaju teškoće u razvoju, članovi srodnih udruženja, kao i mladi građani Sarajeva.

Tokom protesta je bilo kontradiktornih informacija tipa da će predstavnici Vlade primiti ili da neće da prime učesnike, da će se ispred zgrade obratiti premijer Fadil Novalić, kao i da su, po mišljenju građana, poželjni samo neki mediji, za razliku od drugih. Medija je inače bilo u velikom broju.

Povod za ovaj protest su šokantne informacije, snimak i fotografije, koje je medijima obznanila poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Sabina Ćudić. Na snimcima su bolesna djeca, neka od njih vezanih ruku ili svezane jedne noge za krevet ili radijator, a Ćudić je ustvrdila da su to štićenici Zavoda Pazarić prema kojima se primjenjuju nehumane metode liječenja i tretman koji je ona nazvala zlostavljanjem.

Kazala je da djeca pate usljed toga što je Zavod slabo kadrovski i stručno kapacitiran za njegu koja bi odgovarala standardima te za nebrigu optužila prethodnu upravu ustanove, Nadzorni i Upravni odbor, čiji su neki članovi i sad na pozicijama. Prema riječima Sabine Ćudić, njih štite političke strukture umjesto da ih smijene.