Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građani i lokalne vlasti Cazina traže prekategorizaciju GP Tržačka Raštela

trzacka-rastela-granica

Nakon što su nekoliko godina predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini te građani tražili otvaranje graničnog prijelaza između BiH i Republike Hrvatske Tržačka Raštela, to se ove sedmice i dogodilo, ali samo za građane okolnih naselja koji posjeduju propusnice.

Kako je istaknuto to će zasigurno olakšati život stotinjak stanovnika ovog dijela BiH u općini Cazin, ali neće rasteretiti prekogranični promet između dviju zemalja te će granični prijelaz Maljevac, u općini Velika Kladuša, i dalje biti opterećen saobraćajem, upozoravaju predstavnici vlasti.

Stoga su i zatražili prekategorizaciju graničnog prijelaza Tržačka Raštela iz pograničnog u međunarodni s ciljem da se olakša prelazak granice, s obzirom na to da bi barem polovina putnika koji granicu prelaze na Maljevcu koristili Tržačku Raštelu te bi čekanja bila mnogo kraća.

Poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Senad Šepić kao i njegov kolega poslanik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić, oba iz Unsko-sanskog kantona, nekoliko godina ukazuju na taj problem, a Šepić je organizirao i posjetu predstavnika nadležnih institucija tom kraju da bi se uvjerili u istinitost njihovih navoda.

Šepić je pojasnio da taj prijelaz za sada mogu koristiti samo mještani nosioci propusnica, ali to nije dovoljno da bi pomoglo velikom broju ljudi iz Cazina i cijeloga Unsko-sanskog kantona koji satima čekaju na prijelazima Izačić i Velika Kladuša te je najavio da će nastaviti tražiti prekategorizaciju graničnog prijelaza Tržačka Raštela da bi se i taj prijelaz otvorio za putnike i saobraćaj.

Emrić je još ranije upozoravao da je Republika Hrvatska u završnoj fazi izgradnje svih potrebnih objekata da bi granični prijelaz bio otvoren, izražavajući još tada zabrinutost spram pasivnog odnosa državnih organa kada je ovaj problem u pitanju, što naglašava i poslanik Šepić.

Procedura je takva da neko od predstavnika lokalnih vlasti treba podnijeti zahtjev za prekategorizaciju graničnog prijelaza Komisiji za integrirano upravljanje granicom, koja je osnovana nakon usvajanja Sporazuma o pograničnom saobraćaju između Hrvatske i BiH.

Komisija taj zahtjev razmatra i o njemu razgovara s predstavnicima iz susjedne Hrvatske, međutim, Šepić tvrdi da su lokalne vlasti uputile nekoliko zahtjeva za rješenjem tog pitanja, ali da ništa nije učinjeno osim što je granični prijelaz sada otvoren za stotinjak mještana tog dijela USK-a.

Otvaranje tog graničnog prijelaza za međunarodni cestovni promet putnika ocijenjeno je značajnim za sve koji žive u tom dijelu BiH i zbog toga ovo pitanje ne smije biti zanemareno.

Ukoliko se donese odluka o prekategorizaciji ovog graničnog prijelaza, Uprava za indirektno oporezivanje obavezna je postaviti carinski terminal, što će u tom slučaju i biti učinjeno, rečeno je Feni u Upravi, budući da su sada na prijelazu prisutni samo pripadnici Granične policije BiH.