Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Građani izašli na proteste: Borimo se zajedno za našu djecu

protesti – vjecna vatra – pazaric 1

Okupljenima su se obratili i roditelji djece sa poteškoćama u razvoju navodeći i da situacija u drugim sličnim institucijama nije puno bolja

Više desetina građana okupilo se danas pred Vječnom vatrom u centru Sarajeva na mirnim protestima zbog stanja u Zavodu Pazarić i štićenicima koji nemaju adekvatu brigu. Iako je Vlada FBiH smijenila jučer kompletnu Upravu Zavoda građani traže da se ne stane na tome već da se popravi stanje štićenika i uslova boravka što prije.

Učesnici protesta mirnom šetnjom su noseći transparente poslali poruku nadležnim da neće odustati dok se problemi ne riješe.

Okupljenima su se obratili i roditelji djece sa poteškoćama u razvoju navodeći i da situacija u drugim sličnim institucijama nije puno bolja.

Rijad Arslanović ispred neformalne grupe građana obratio se okupljenima pozivajući ih da iskažu svoje nezadovoljstvo i da podrže borbu za bolje stanje u Zavodu Pazarić. Na pitanje da li očekuje rješavanje problema Arslanović je izrazio sumnju.

“Na osnovu iskustva ne vjerujem, ali možemo doći do toga. Trebaju nam stručni ljudi koji će nam pomoći da riješimo ovu situaciju tako da pozivam sve sociologe, defektologe i ostale ljude koji se razumiju da nam pomognu jer mi smo samo građani koji žele pomoći našoj djeci”, kaže Arslanović.

On je kazao da je Vlada FBiH bila upoznata sa svim dešavanjima u Zavodu Pazarić ali da nije bilo želje da se stanje popravi.

Kako je istaknuto tokom današnjeg obraćanja nekima od govornika na jučerašnjim protestima na vrata je dolazila i policija.