BiH

nije dugo trajalo

Građani Jablanice zaustavili odvoz smeća iz Mostara

17/06/2019

Od početka blokade gradske deponije mostarska komunalna poduzeća ne odvoze otpad pa su kontejneri u cijelom gradu pretrpani smećem

Građani Jablanice zaustavili su odvoz smeća iz Mostara.

Ranije je saopšteno kako je odlaganja smeća iz Mostara privremeno riješen. Javno preduzeće Komos najavilo je odvoz smeća na deponiju u Jablanicu.

JP Komos međutim prekriva samo dio grada, drugio dio Mostara pokriva JP Parkovi. Njih smo kontaktirali i oni nemaju rješenja niti su dogovorili odvoz smeća.

Neformalna grupa građana “Jer nas se tiče” tokom dana imaće sastanak sa gradskom upravom oko problema odvoza otpada iz Mostara.

Grupa mještana sjevernog dijela Mostara okupljena oko neformalne grupe građana “Jer nas se tiče” već osmi dan drži u blokadi mostarsko gradsko odlagalište otpada “Uborak”.

Ključni razlog zbog kojeg do sada nije postignut dogovor o deblokadi deponije je taj što građani nisu dobili obećanje od gradske vlasti da će deponija u narednih godinu dana biti zatvorena i premještena na neku drugu lokaciju.

Po riječima Nijaza Hodžića, jednog od predstavnika te inicijative, odlagalište će biti blokirano sve do ispunjenja tog zahtjeva, a danas se očekuje i sastanak s gradonačelnikom Mostara.

“To mora biti potpisana i ovjerena odluka od Gradske uprave i mi od tog zahtjeva ne odustajemo”, kazao je Hodžić.
Inače, na sastanku s predstavnicima gradske vlasti, koji je održan u petak, dogovoreno je da se na deponiju ne odlaže “sumnjiv otpad”, otpad animalnog i medicinskog porijekla, kao i da se komunalni otpad mora odlagati na propisan način.

Takođe je rečeno da Grad Mostar ima spremne i projekte za izgradnju pročistača otpadnih voda s deponije, što je takođe bio jedan od zahtjeva građana, te da će preko nadležnih institucija nastojati aplicirati za dobivanje sredstava kako bi se takav pročistač izgradio.

Dogovoreno je i da se urade sva relevantna mjerenja i analize stanja okoliša na deponiji te da se ti rezultati dostave javnosti.

Iako dogovor nije postignut, savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina kazala je u petak kako se mora osigurati obavljanje komunalne djelatnosti i da čitav grad ne može biti talac ove situacije.

Od početka blokade gradske deponije mostarska komunalna poduzeća ne odvoze otpad pa su kontejneri u cijelom gradu pretrpani smećem.

Komentari

Autor: BHRT

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.