Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministrica zdravstva USK

Građani nisu krivi za pogoršanje situacije, jedini spas je vakcina

nermina-cemalovic

Smatram da smo mi nabavili vakcinu u decembru ili januaru, danas ne bismo imali ovakvu situaciju. Naravno da je dijelom razlog tome nepoštivanje mjera i naredbi koje su donosili krizni štabovi. Ali država nije našla adekvatan odgovor za nabavku vakcina i zato danas u FBiH nemamo nijednog vakcinisanog građanina i imamo alarmantnu i tešku situaciju, kaže ministrica zdravstva USK

S.DEGIRMENDŽIĆ

Nakon jutrošnjeg sastanka premijera FBiH Fadila Novalića, s kantonalnim premijerima, ministrima zdravstva, te predstavicima drugih zdravstvenih institucija ocijenjeno je da je „država zakazala„ u nabavci vakcina, te stoga sada Federacija formira posebno tijelo koje će pokušati nabaviti vakcine.

I dok federalna vlast optužuje državnu, kantonalni zvaničnici nisu zadovoljni s onim što su uradile, odnosno nisu uradile federalna i državna vlast.

Tako je, podsjećamo, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto napustio jutrošnji sastanak čiji je domaćin bio Novalić, ocijenivši ga beskorisnim.

Nezadovoljan sastankom, odnosno prezentiranim informacijama o tome šta je FBiH uradila u vezi s nabavkom vakcina je i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

– Ovo je zemlja apsurda i nažalost, velikih nepravdi. Nakon što nam je naša državna vlast nametnula vakcinu poklonjenu od naših dušmana čiji je rok za upotrebu do pred kraj tekućeg mjeseca, još je poraznija činjenica koju smo danas saznali, a to je da Predsjedništvo i Vijeće ministara i dalje nisu napravili ni jedan korak u procesu nabave vakcina i da je tek danas formirano tijelo koje će se baviti ovim pitanjem samo za područje Federacije BiH. Dakle, vakcine za građane BiH još nisu ni na vidiku. Nažalost, ovo je još jedan dan kojeg se lično sramim i molim Boga da napokon pokrenemo točak promjena koje će nas spasiti ovakvih trenutaka za sva vremena, a u međuvremenu s pandemijom se nastavljaju boriti niži nivoi vlasti i lokalne zajednice onako kako znaju i umiju. Možemo samo računati na odgovornost građana i strpljivo podnošenje mjera zaštite jer drugih mehanizama nemamo – kazao je Ružnić.

Ministrica zdravstva u Vladi Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović, kazala je za Fokus da su kantonalni ministri zdravstva na jutrošnji sastanak pozvani prvenstveno zbog toga da izvijeste o epidemiološkoj situaciji u kantonima. Što se tiče nabavke vakcina, ona kaže da kantoni ionako ne mogu vršiti tu nabavku, te da je sve na državi i entitetima. Ministrica Ćemalović nije saglasna s tim da je do naglog porasta oboljelih od Covid 19, došlo prije svega zbog toga jer građani nisu poštivali mjere, kako je to ocijenjeno iz Federalnog ministarstva zdravstva.

– Smatram da smo mi nabavili vakcinu u decembru ili januaru, danas ne bismo imali ovakvu situaciju. Naravno da je dijelom razlog tome nepoštivanje mjera i naredbi koje su donosili krizni štabovi. Ali država nije našla adekvatan odgovor.za nabavku vakcina i zato danas u FBiH nemamo nijednog vakcinisanog građanina i imamo alarmantnu i tešku situaciju. Sada bi u FBiH o nabavci vakcina trebao brinuti tim koji se treba oformiti shodno zaključcima Vlade FBiH. Podsjećam da je i USK-a dobio pismo namjere od predstavnika AstraZeneca i Sputnjik 5, ali kantoni ne mogu nabavljati vakcine i mi očekujemo da ih država i FBiH nabave i ravnomjerno raspodijele svim kantonima . Nažalost, očigledno je da prve vakcine ne možemo očekivati prije mjeseca aprila ili u najboljem slučaju polovine marta, a vakcine su jedini spas – kaže ministrica Ćemalović.

Ona je kazala i da pozdravlja informaciju da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdala rješenje jednom veleprometniku za uvoz 108.000 doza vakcine AstraZeneca , te je ponovila da se s ovim procedurama trebalo krenuti mnogo ranije.

Ministrica Ćemalović naglasila je da u kontekstu pogoršane epidemiološke situacije, USK nosi i specifičnost zbog prisustva velikog broja migranata na tom području.

– I mi ne možemo u zdravstvenom smislu iskontrolisati one migrante koji su van prihvatnih centara,a takvih je veliki broj. Zato država mora uložiti više napora i u paralelnom rješavanju te krize koja je i dalje najizraženija u USK – kaže Ćemalović.

Također, ministrica zdravstva USK-a naglašava da je nedostatak koordinacije između nadležnih institucija ključni problem koji sprečava efikasnije djelovanje u borbi protiv Covid 19. Naglasila je da su se osim današnjeg susreta tokom pandemije, kantonalni ministri zdravstva s federalnim ministrom sastali još samo jedanput I to u aprilu prošle godine.

– Trebali bismo se sastajati barem jedanput mjesečno kako bismo sagledali situaciju i razmijeli iskustva, te mogli donositi određene zaključke – zaključila je ministrica Ćemalović.