Australija

Građani pozvani da rade od kuće zbog velikog broja zaraženih koronavirusom

australija

Australiju je zahvatio treći val varijante omikron potaknutog visoko prenosivim novim podvarijantama, BA.4 i BA.5, s više od 300.000 slučajeva zabilježenih u proteklih sedam dana

Australija se približavala rekordnom broju hospitaliziranih zbog zaraze koronavirusom, a vlasti su pozvale kompanije da dopuste svojim zaposlenicima da rade od kuće i preporučile ljudima da nose maske u zatvorenom prostoru i što prije prime treću dozu vakcine zbog velikog broja novozaraženih koronavirusom.

Australiju je zahvatio treći val varijante omikron potaknutog visoko prenosivim novim podvarijantama, BA.4 i BA.5, s više od 300.000 slučajeva zabilježenih u proteklih sedam dana.

Vlasti kažu da bi stvarne brojke mogle biti dvostruko veće od ukupnog broja, a 53.850 novih slučajeva u srijedu bio je najveći dnevni broj u dva mjeseca, izvještava Reuters.

Australski premijer Anthony Albanese odupire se pritisku da se ponovno uvedu stroge mjere ograničenja kako bi se zaustavilo širenje virusa, uključujući uvođenje obaveznih maski u zatvorenom prostoru, iako je savjetovao ljude da ih nose.

– Istina je da ako imate mandate, morate ih provoditi – rekao je Albanese novinarima u srijedu.

Albanese je rekao da kompanije i zaposlenici moraju zajedno odlučiti o bilo kakvom aranžmanu rada od kuće, jer su sindikati pozvali poslodavce da učine više za svoje osoblje.

– Poslodavci moraju uraditi više od vladinih isplata za dopust zbog pandemije i osigurati plaćeni dopust uz punu plaću za radnike koji se trebaju izolirati, te ponuditi besplatne brze antigenske testove – rekla je predsjednica Australskog vijeća sindikata Michele O'Neil.

Prošle sedmice Australija je ponovo uspostavila isplatu podrške za radnike koji su na ugovoru o privremenom radu a moraju u karantin zbog koronavirusa.