Sarajevo

Građani Sokolja ogorčeni zbog javnog prevoza, najavili proteste

sokolje zbor (1)

U prostorijama Mjesne zajednice „Naselje heroja Sokolje“ sinoć je održan zbor na kojem su građani iskazali nezadovoljstvo zbog nezainteresiranosti Ministarstva saobraćaja da riješi ovaj problem

Stanovnici Naselja heroja Sokolje ogorčeni su zbog činjenice da više od deset godina imaju problema sa neredovnim javnim gradskim prevozom na relaciji Stup – Sokolje.

Iako je o ovom pitanju ranije održan niz sastanaka sa predstavnicima nadležnog Kantonalnog ministarstva i KJKP „Gras“, problem još uvijek nije riješen, a strpljenje mještana Sokolja je na izmaku i kako kažu ukoliko nadležno Kantonalno ministarstvo za saobraćaj u roku od 15 dana ne riješi problem, protestirat će pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo, saopćeno je iz općine Novi Grad Sarajevo.

U prostorijama Mjesne zajednice „Naselje heroja Sokolje“ sinoć je održan zbor na kojem su građani iskazali nezadovoljstvo zbog nezainteresiranosti Ministarstva saobraćaja da riješi ovaj problem.

Na sastanku su doneseni zaključci koji će nadležnom Ministarstvu biti upućeni, a od kojeg građani zahtijevaju da u roku od 15 dana u potpunosti riješi ovaj problem, davanjem saglasnosti za uvođenje novog prevoznika na relaciji Stup – Sokolje, ili uvođenjem nove minibuske linije alternativnog prevoznika na relaciji Otoka – Sokolje. Ukoliko ovaj zahtjev ne bude ispoštovan u navedenom roku, građani će organizirati protestno okupljanje ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.
Sastanku je prisustvovao veliki broj nezadovoljnih građana. Njihov najveći problem je, kako kažu, neredovan prevoz i nepoštivanje registrovanog reda vožnje KJKP „Gras“. Nakon bezbroj dopisa, zahtjeva i urgencija koje je Savjet MZ „Naselje heroja Sokolje“ putem općinskih službi uputio nadležnom Ministarstvu saobraćaja, naišli su na potpunu nezainteresiranost za rješavanje ovog problema. Istakli su kako samo naselje ima više od 6.000 stanovnika, a da školu pohađa 740 učenika, od kojih deset posto njih ostvaruje pravo na javni gradski prevoz od škole do kuće i obrnuto. Sa susjednim naseljima Briješće i Zabrđe, čiji stanovnici koriste gradsku liniju Stup – Sokolje više je od 10.000 nezadovoljnih korisnika javnog gradskog prevoza.

Mještani kažu da na liniji Stup – Sokolje koju održava KJKP „Gras“ saobraća samo jedno vozilo koje se često kvari, a popravka vozila traje po nekoliko dana. Za to vrijeme „Gras“ nije u mogućnosti da uputi zamjensko vozilo, pa su stanovnici naselja primorani pješačiti po nekoliko kilometara kako bi došli do prve autobuske stanice ili se snalaziti na druge načine.

Mještanka ovog naselja Elma Huseinović majka je dvoje djece koja pohađaju školu Sokolje, kaže da su djeca i njihovi roditelji, pored činjenice da škola svakog mjeseca redovno plaća kupone za 70 učenika, primorani pješačiti do škole, noseći ruksake teške i po 10 kilograma.

„Obraćali smo se Općini, načelnik je činio sve što može, organizirao sastanke sa predstavnicima Ministarstva, ali problem nije riješen i sve je do Ministarstva. Sramota je da u 21. stoljeću tražimo javni gradski prevoz. Mi mlađi se možemo snaći nekako za prevoz, ali šta će penzioneri i djeca koja su primorana ići u školu”, naglašava Elma.

Ukoliko nadležni ne riješe ovaj problem u roku od 15 dana, mještani ističu da će obavijestiti sve medijske kuće o potpunoj diskriminaciji i oduzimanju prava na dostojanstven život više od 6.000 stanovnika i 700 učenika naselja Sokolje od strane aktuelne vlasti.