Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građani traže jače i dosljednije kažnjavanje nasilnika (FOTO)

IMG_7767
 U Sarajevu je danas održan nastavak građanske akcija “Šutnja nije zlato”, kako bi se aktuelnim vladama i parlamentarcima u našoj zemlji poslala poruka o važnosti što hitnijeg pooštravanja Krivičnog zakona entiteta i Brčko Distrikta, kojim se traži jače i dosljednije kažnjavanje počinilaca nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom.
Akciju su podržale stotina građana i javne ličnosti, potpisivanjem peticije kojom se traži navedeno. Poruke koje su danas poslane su: “Nikada nemojte prećutati nasilje, nijednom! Jer, šutnja ije zlato!”, “Tražimo da zaštitite djecu i žene od nasilnika. Je li previše? “Žene i djeca su tu da nas vole i da ih volimo”, “Nasilnici moraju biti kažnjeni”,
Mirjana Musić, psihologinja iz Udruženja Žene ženama, koje pruža psihološku pomoć žrtvama nasilja, kazala je da su stravične priče kojima svjedoči. “Imamo primjer oca iz okoline Sarajeva koji je silovao svoje troje djece i za to je kažnjen sa sedam godina zatvora! Svakodnevno slušam priče kako žena odluči, na kraju kada sve eskalira, da pobjegne od kuće da bi se zaštitila od supruga nasilnika, ali ono što jako nedostaje je sistemsko rješavanje ovog pitanja. Neko mora da kazni nasilnike za zločine koje čine, a ne da žrtva bude natjerana još i da bježi iz vlastite kuće na ulicu”.
Nezavisna istraživanja pokazuju izuzetnu rasprostranjenost nasilja nad ženama i djecom, prema kojima je svaka četvrta žena žrtva nasilja ili seksualnog nasilja.
Podsjećamo, kampanja za izmjenu Krivičnog zakona za zaustavljanje nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom u BiH “Šutnja NIJE zlato!”, počela je da se provodi prije godinu dana. 
Ona tretira problem neadekvatne kazne za počinioce nasilja i seksualnog nasilja i neusklađenosti krivičnog zakonodavstva sa Konvencijom VE i Lanzarote konvencijom o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe, Konvencijom UN. Takođe, kampanja tretira i Zakon o zabrani diskriminacije i Zakon o ravnopravnosti polova BiH.
Pozivamo sve građane da podrže glas upućen entitetskim vladma i Distriktu Brčko da iskažu jaču političku volju u borbi protiv nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom, tako što će povećati kazne za počinioce ove vrste nasilja i dosljedno ih provoditi. Link peticije: http://stop-nasilju.ba/online-peticija/
Kampanja “Šutnja nije zlato” provodi se u okviru Programa održivosti organizacija civilnog društva u BiH (CSSP), Sektor prava žena, kojeg predvodi Udruženje Žene ženama i partnerske organizacije, uz podršku USAID-a.