BiH

"Političari, spavate li mirno"

Građani Tuzle se večeras okupili na Sonom trgu zbog slučaja “Zavod Pazarić”

21/11/2019

Oni imaju svoja dječija prava koja su određena konvencijama, imaju ljudska prava kao što imamo svi, te trebamo da budemo solidarni i zaustavimo sve ovo što se dešava

Više od 300 građana Tuzle okupilo se večeras na Sonom trgu u Tuzli, a povodom slučaja tretmana štićenika Zavoda u Pazariću.

Jedna od incijatorki mirnog okupljanja građana Aida Duraković kazala je za Tuzlanski.ba kako je prezadovoljna odzivom građana koji su na miran i dostojanstven način uputili poruke podrške štićenicima Zavoda u Pazariću ali i njihovim roditeljima.

“Ja sam prezadovoljna odzivom i nisam se zaista nadala da će ovako mnogo ljudi da bude. Mi smo očekivali da će biti nekih 10-ak ljudi, a došlo ih je puno više, tako da je to lijepo. Poruka je da ne smijemo da zatvaramo oči pred nasiljem, nikakvim, pogotovo ne nad djecom, a pogotovo ne u Ustanovama koje svojim zakonima moraju da se brinu za tu djecu, moraju da im pruže ljekarsku skrb i zaštitu, pogotovo ako se radi o djeci sa posebnim potrebama ili bilo kakvim drugim” – kazala je Duraković i dodala:

“Sve su to naša djeca. Najgore od svega što smatram da se to dešava i u mnogim drugim Zavodima širom Bosne i Hercegovine sličnog tipa. Sada je vrijeme da se pokrenu sve moguće inicijative da se ta djeca zaštite. Oni imaju svoja dječija prava koja su određena konvencijama, imaju ljudska prava kao što imamo svi, te trebamo da budemo solidarni i zaustavimo sve ovo što se dešava” – kaže Duraković koja još ističe kako u svemu ima i dosta elemenata politizacije čitavog slučaja.

“Djeco, Tuzla je uz vas”, “Političari, spavate li mirno”, “I djeca imaju prava”, “Ko će vas svezati”, “Djeco niste sami”, “Hoćemo istrage”, “Vežite svoju djecu” – samo su neke od poruka koje su građani Tuzle uputili sa Sonog trga u Tuzli.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.