Vranjak kod Modriče

Građani upozoravaju: Stvorili su “planinu”, mijenjaju tok rijeke Bosne

2022-II-16-Devastiranje-korita-rijeke-Bosne-u-Vranjaku-kod-Modrice-3-NGG-150×80-ss

Mještani Vranjaka kod Modriče, posredstvom neformalne grupe građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“ podnijeli su danas (16.02.2022.) prijavu za nelaglnu i nekontrolisanu eksploataciju šljunka na području te mjesne zajednice

Po dojavama građana sa terena, nelegalni iskop iz korita rijeke Bosne odvija se unazad tri dana, odnosno od 12.02.2022. godine, a vrši se sa mašinama i kamionima NN vlasnika. Prema riječima mještana, zabrinutim za posljedice ovih aktivnosti, od iskopanog šljunka stvorena je ”planina”.

Mještani Vranjaka kod Modriče, posredstvom neformalne grupe građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“ podnijeli su danas (16.02.2022.) prijavu za nelaglnu i nekontrolisanu eksploataciju šljunka na području te mjesne zajednice, javlja portal Antikorupcija.info.

Prijave su upućene Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS i Policijskoj upravi Doboj, kao i Javnoj ustanovi “Vode Srpske” koja vrši nadzor nad održavanjem riječnih korita, dislokacijom i vađenjem materijala iz vodotoka i vodi registar sklopljenih Ugovora sa privrednim društvima za izvođe radova.

Po dojavama građana sa terena, nelegalni iskop iz korita rijeke Bosne odvija se unazad tri dana, odnosno od 12.02.2022. godine, a vrši se sa mašinama i kamionima NN vlasnika. Prema riječima mještana, od iskopanog šljunka stvorena je “planina”. Ubjeđeni su da će se tim aktivnostima šljunkara promijeniti tok rijeke Bosne, da su dosadašnji radovi ne samo u koritu već i na okolnom zemljištu odnosno njivama, a vlasnici tih parcela su najavili podnošenje i krivične prijave protiv izvođača tih radova.

I sa druge strane rijeke Bosne, u drugom modričkom naselju, Botajici, takođe se vrši eksploatacija šljunka, ali za te radove saglasnost i odobrenje, odnosno sklopljen ugovor sa JU “Vode Srpske” ima Vodoprivredno preduzeće “Ušće Bosne” Šamac. Do 24. februara ove godine!

Mještani u svom obraćanju Grupi ističu da se zbog nelegalnih radova u Vranjaku, za koje su utvrdili da nemaju odobrenja i saglasnosti nadležne JU “Vode Srpske”, mogu ponovo očekivati poplave u ovoj mjesnoj zajednici, kakve se u više navrata bile u ranijem periodu. Ne samo 2014. godine, već i pri manjim padavinama i porastom nivoa rijeke Bosne i narušenim vodotokom, navodi se u obraćanju.

Preciziraju da se na području Vranjaka nije kopalo od 2016. godine, te da do prije deset dana nije bilo nikakvih radova šljunkara. A da je tada gusjeničar, očigledno istog šljunkara, uništio mlade vrbe i raskrčio teren, napravivši “pistu” na kojoj sada niče ogromna deponija i vrši iskop šljunka i pijeska.

Tražeći provjeru navoda iz prijave, Grupa je proslijedila nadležnima i sačinjenu foto dokumentaciju i označenu mapu iskopa i lagerovanja šljunka u Vranjaku. Zatražena je njihova reakcija, kao i da se Grupa, a time i mještani Vranjaka izvjeste o preduzetim mjerama na osnovu utvrđenih činjenica.