BiH

pobjeda aktivista

Građani zaustavili projekat spalionice u Loparama!

22/11/2021

"Ministarstvo je donijelo jedinu ispravnu odluku koju smo i očekivali - odbili su sve zahtjeve firme ZANNI"

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS odbilo je kao neosnovan zahtjev firme „ZANNI“ d.o.o. Lukavac za izradu studije uticaja za spalionicu medicinskog otpada u naselju Mrtvica, opština Lopare nakon utvrđenog niza nedostataka koje čine neosnovanim nastavak procedure za ovaj projekat.

Ministarstvo je utvrdilo da se realizacijom projekta na navedenoj lokaciji ne mogu ispuniti uslovi zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, te da predmetna lokacija nije prihvatljiva, jer se nalazi na poljoprivrednom zemljištu i u neposrednoj blizini stambenih objekata. Uvažene su primjedbe drugih ministarstava, institucija i organizacija na odabranu lokaciju postrojenja, jer je predviđeno postrojenje usred obradivih površina i voćnjaka, čime bi zagađujuće materije ušle u lanac ishrane, a predmetna lokacija bi vremenom postajala sve zagađenija.

Posebno je prepoznat negativan stav lokalne zajednice prema spalionici koja je jasno stavila do znanja da je spremna i fizički spriječiti da se spalionica počne graditi. Na mirnom protesnom skupu održanom 17. oktobra prošle godine u Mrtvici, mještani ovog i cijelog majevičkog kraja, kao i mnogobrojni mještani graničnih regija Posavine i Semberije glasno i jasno su rekli NE namjeri firme “ZANNI” iz Lukavca da gradi spalionicu medicinskog otpada.

Tada su pripremili i peticiju gdje je prikupljeno 1.700 potpisa uz 2.000 onlajn potpisa, koja je odnesena u resorna ministarstva.

“Ministarstvo je donijelo jedinu ispravnu odluku koju smo i očekivali – odbili su sve zahtjeve firme ZANNI. Ovakva odluka vraća nadu u naše institucije da rade u službi svojih građana, ali i očuvanja same prirode. Ovim putem želimo da poručimo svima koji “vode bitke” za očuvanje svoje životne sredine da ne prepuštaju ništa slučaju, da stanu čvrsto u odbranu svoje zemlje, da budu složni i odlučni, prvo oni kao mještani, a još kad dobiju podršku sa strane rezultati neće izostati”, poručili su mještani Mrtvice.

Marina Kuburić, iz Centra za životnu sredinu iz kojeg su resornom ministarstvu poslati komentari na nacrt Studije uticaja za spalionicu medicinskog otpada te podržana borba mještana od samog početka, istakla je da u ovoj organizaciji pozdravljaju odluku Ministarstva kao jedinu ispravnu:

“Posebno nam je drago što se i u ovom slučaju lokalno stanovništvo aktiviralo i jasno stavilo do znanja da ne žele spalionicu otpada u svom dvorištu. Nadamo se da će ova poruka biti zapamćena!”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.