Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građani Živinica uputili apel: Našim gradom širi se nesnošljiv smrad

zvinice

Na društvenim mrežama građani Živinica objavili su informaciju da se njihovim gradom od jutros širi nesnošljiv smrad.

“Jutros između pola devet i devet sam osjeta nesnosan smrad, odnosno neugodan miris u dijelu Živinica u blizini Druge osnovne škole. Nemoguće je opisati intenzitet tog vonja, ali se može dočarati kada vam kažem da su djeca iz Druge osnovne škole u Žvinicama, koja su u vrijeme pauze bila u dvorištu škole spontano majicama prekrila lica. Nije bilo dovoljno staviti ruku preko usta ili nosa jer je smrad bio toliko jak”, ispričala je za Fokus ugledna poduzetnica i građanka Živinica Selma Rakovac.

Na naše pitanje, je li obavijestila nadležne službe Selma kaže da nije budući da se neugodan miris nakon nekoliko sati povukao.

“Nisam pozvala komunalnu inspekciju, jer ona trenutno nema šta ni da provjeri, pošto se miris povukao.
Također mislim da jeste posao Službe za zaštitu okoliša da i sama izađe na lice mjesta i napiše izvještaj i
po potrebi obavijesti komunalnu inspekciju.”

Također, kaže Selma za Fokus, i da je htjela Komunalnoj inspekciji prijaviti problem naisla bi na administrativnu proceduru.

“Na kraju krajeva, inspekciju mogu zvati ako imam prijavu protiv nekog lica, što ja u ovom slučaju nemam. To je moguće tek nakon što se utvrdi porijeklo mirisa. Ekološka služba tvrdi da to nije u njenoj nadležnosti, ali me nije znala uputiti na nekoga ko za to jeste nadležan.”

I dalje nije poznat uzrok neugodnog mirisa zbog kojeg građani Živinica ne mogu biti vani. Poznato je jedino da su se u Živinicama vodile lokalne političke borbe oko poskupljenja komunalnih usluga s obzirom da ovaj grad nema riješeno pitanje lokalne deponije smeća, a koja je sve donedavno bila smjestena u krugu naseljenog mjesta sto su stanovnici dalje zabranili.