Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"umorni od priče o koroni"

Građanima “ćeif” da ne nose masku

New Project (38)

Kazne za nepoštovanje propisanih mjera u Federaciji BiH i Republici Srpskoj kreću se u iznosu od 2.000 do 10.000 konvertibilnih maraka

“Nosim masku, evo je oko vrata! Imam i onu plastičnu, u kesi je, ali vjerujte nemam vremena da je sastavim i stavim na lice”, kaže kasirka u jednoj od sarajevskih prehrambenih prodavnica.

Iako je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva naredio obavezno nošenje maski svima u zatvorenim prostorima, mnogi trgovci ovu naredbu ne shvataju ozbiljno, bez obzira što je nepoštivanje mjera Kriznog štaba novčano kažnjivo, piše Radio Slobodna Evropa.

Kazne za nenošenje maski, ili nepropisane distance među ljudima od dva metra, iznose od 100 do 2.000 konvertibilnih maraka (od 50 do 1.000 eura).

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini (BiH) je, prema podacima entitetskih institucija i vlasti Distrikta Brčko, preminulo 12 osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa. Virus je pronađen kod još 313 osoba u BiH.

Dan ranije, 29. juli, bio je rekordan po broju zaraženih u Bosni I Hercegovini. Bilo je 383 zaražene osobe, što je najveći broj oboljelih u jednom danu od početka pandemije COVID-a 19 u BiH.

Umor od korone

Uprkos statistici, Sarajlije i Banjalučani kažu da su “umorni od priče o koroni”, pa tako maske uglavnom svi nose oko vrata.

“Neka inspekcija radi svoj posao. Mi smo ovdje po deset sati zatvoreni bez klime i vazduha, ne mogu da nosim masku sve vrijeme”, objašnjava kasirka u jednoj sarajevskoj trgovini.

Naredba Kriznog štaba o nošenju maski i pridržavanju distance odnosi se na sve javne zatvorene prostore, a na ulazu u svaku prodavnicu postoji obavještenje da se bez maske ne može unutra.

“Znam da je naredba da se nose maske, ali meni je ćeif da masku ne nosim i ko god hoće neka me kazni. Imamo mi mnogo više problema od tog korona virusa”, kaže Ilda iz Sarajeva.

I u Banjaluci bez maski u ugostiteljskim objektima

Slična situacija o poštivanju zaštitnih mjera je i u drugom dijelu Bosne i Hercegovine. Osim Sarajeva, koje je u posljednjih mjesec dana najveće žarište korona virusa u zemlji, veliki broj oboljelih od početka pandemije, u martu ove godine, je i u Banjaluci. Tamošnji građani se, posebno u ugostiteljskim objektima, ponašaju kao da virus ne postoji.

Dejan, na jutarnjoj kafi u jednom banjalučkom kafiću, objašnjava za Radio Slobodna Evropa zbog čega masku u zatvorenim prostorima nikada ne nosi.

“Zato što ne mogu da dišem, zato što nikog ne razumijem kad priča i zato što mislim da sve ovo predugo traje. Četiri mjeseca samo slušamo o koroni i mislim da nam je svima dosta. Umorni smo. Ljudi hoće slobodu, da im niko ne naređuje i da imaju volju da rade šta hoće”, kaže Dejan.

Španski scenario

Da nije vrijeme da se radi šta ko hoće, upozoravaju i krizni štabovi u Bosni i Hercegovini.

U utorak, 28. jula, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez u toku online sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH je upozorio da Bosni i Hercegovini prijeti “španski scenario”, ukoliko se svi građani ne uozbilje i nastave da se ponašaju neodgovorno jedni prema drugima.

“Sve mjere smo donijeli pravovremeno da ne bismo imali širenje korona virusa, kao što je slučaj danas kada je epidemiološka situacija veoma loša. Ipak, građani nikako da shvate ozbiljnost situacije i počnu sa poštivanjem propisanih mjera”, naglasio je Čerkez.

Upitao je i gdje je efikasnost inspekcija, koje prema njegovom mišljenju, u ovom trenutku ne rade dobro svoj posao.

“Ako ovako nastavimo, ponovo ćemo uvoditi restrikcije”, dodao je Čerkez.

Šta kažu inspekcije?

Inspekcije u Sarajevu i Banjaluci kažu da ovih dana imaju “pune ruke posla”, te da su sa porastom broja oboljelih od korona virusa pooštrili kontrole poštivanja preventivnih mjera, poput nošenja maski i propisnog odstojanja od dva metra.

U Inspektoratu Republike Srpske kažu da je u posljednjih mjesec i po povećan broj onih koji ne poštuju mjere. Inspektori na terenu, kako ističu u inspektorijatu, su od 8.000 kontrola privrednih subjekata, kaznili 130 lica i to najviše zbog nenošenja maski i neodržavanja propisane distance u ugostiteljskim objektima, od dva metra.

“Izrečene ukupne kazne za ovih 130 lica su 94.000 konvertibilnih maraka (oko 47.000 eura) i mi ćemo svakodnevno, naročito u trenutno pogoršanoj epidemiološkoj situaciji izlaziti na teren i provjeravati koliko se građani, ali i vlasnici zatvorenih objekata pridržavaju zaštitnih mjera”, napominje portparolka Inspektorata Republike Srpske Dušanka Makivić za Radio Slobodna Evropa.

I Inspekcija Kantona Sarajevo je pooštrila kontrole. Portparolka Vildana Bosno kaže da su od marta do danas inspektori izvršili skoro 7.000 inspekcijskih nadzora, te izrekli oko 700 rješenja sa korektivnim mjerama i 93 prekršajna naloga u iznosu od 155.000 konvertibilnih maraka (oko 75.000 eura).

“U dosadašnjim nadzorima najčešće kršenje propisanih mjera je u zatvorenim prostorima, I to najčešće u ugostiteljskim objektima i trgovinama, što su i najčešći razlozi za podnošenje prijava od strane savjesnih građana”, kaže Bosno za RSE.

Napominje i poziva građane da slučaje nepoštivanja mjera svakodnevno prijavljuju.

Kazne za nepoštovanje propisanih mjera u Federaciji BiH i Republici Srpskoj kreću se u iznosu od 2.000 do 10.000 konvertibilnih maraka (od 1.000 do 5.000eura), za pravno lice ili preduzetnika, dok će odgovorna lica i vlasnici subjekata kaznu platiti od 500 3.000 konvertibilnih maraka (od 250 – 1.500 eura).

Fizičkim licima moguće je izreći kazne od sto do dvije hiljade konvertibilnih maraka (od 50 – 1.000 eura).

Od početka pandemije u Bosni i Hercegovini virus je potvrđen u 11.352 slučajeva, dok je 328 osoba preminulo. Trenutno dva najveća žarišta su u dva najveća grada, Sarajevu i Banjaluci.

Bosna i Hercegovina se trenutno nalazi na prvom mjestu novozaraženih od korona virusa u regiji.