Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

benjamina karić

Gradonačelnica reklamira farbanje staza koje su izgradili njeni prethodnici

banjamina karić farba biciklističke staze
FOTO: Fena/Screenshot/Facebook

Tokom četiri godine mandata gradonačelnice Benjamine Karić, u budžetu Grada iako su redovno odvajana budžetska sredstva za projektovanje i izgradnju biciklističkih staza u Sarajevu, preko pola miliona KM u od 2021. do 2024, niti metra novih biciklističkih staza nije napravljeno

“Do kada će jeftini populizam biti zamjena za rad”, pitaju se iz nevladine organizacije iz Sarajeva “Eko akcija”.

Komentarisali su posljednji potez gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, koja je odlučila da ofarba postojeće biciklističke staze u Sarajevu. Na tu ideju je, prema vlastitim tvrdnjama došla kada je provela dan na Vilsonom šetalištu i u četvrtoj godini mandata primijetila da je “biciklistička staza gotovo nevidljiva”.

Iz “Eko akcije” podsjećaju da za četiri godine vladavine gradonačelnica u Sarajevu nije napravljen niti jedan metar biciklističke staze, iako je u budžetu planirano preko pola miliona KM.

Gradska uprava je na biciklističke staze potrošila svega 7500 KM

“Gradonačelnica reklamira farbanje biciklističkih staza koje su izgradili njeni prethodnici. Grad Sarajevo je prije deset godina otpočeo izgradnju biciklističke staze od Nedžarića do Skenderije, koja nikada nije završena. Tokom četiri godine mandata gradonačelnice Benjamine Karić, u budžetu Grada iako su redovno odvajana budžetska sredstva za projektovanje i izgradnju biciklističkih staza u Sarajevu, preko pola miliona KM u od 2021. do 2024, niti metra novih biciklističkih staza nije napravljeno.

Tokom četiri godine, gradska uprava je na biciklističke staze potrošila svega 7500 KM.

Nije poznato na šta je potrošen ostatak novca, navode iz “Eko akcije” uz sljedeće podatke.

Tako je u 2021. godini planirano 100.000 KM, a utrošeno – 0. U 2021. godini planirano je 150.000 hiljada KM, a utrošeno samo 7.500. U prošloj godini je planirano 80.000 KM, a utrošeno ponovo – 0 KM. Za ovu godinu je planirano 200.000 KM za biciklističke staze u Sarajevu.

LJUBLJANA: 280.000 stanovnika, 600 km biciklističkih staza
ZAGREB: 806.000 stanovnika, 493 km biciklističkih staza
SARAJEVO: 400.000 stanovnika, 12 km biciklističkih staza

Iz “Eko akcije” dodaju da je 12 km biciklističkih staza u Sarajevu njihova procjena, jer nisu uspjeli pronaći zvanične podatke o dužini biciklističkih staza u Sarajevu.